Kaaskoppen van Robert Vuijsje is een boek waarin 62 geïnterviewde mensen hun verhaal vertellen. Veel van deze verhalen zijn al eerder in de Volkskrant verschenen.
Robert Vuijsje is van joodse afkomst, maar heeft het uiterlijk van een Marokkaan. Ook al is hij Nederlander, hierdoor weet hij als geen ander hoe moeilijk het kan zijn als je anders bent. De zoon van Robert Vuijsje heeft een donkere huidskleur en krulhaar. Door naar zijn zoon te kijken ging hij zich vragen stellen over de huidige Nederland. Het Nederland dat er zo anders uitziet dan 50 jaar geleden.
Kaaskop verwijst naar de Nederlander. Je bent Nederlander als je in Nederland geboren bent. Dus je bent ook een kaaskop als je een andere kleur of cultuur hebt en in Nederland geboren. Alleen in de praktijk ligt het niet zo makkelijk.
De 1e generatie liet zich niet zo horen, want zij waren hier te gast. Maar de 2e generatie die hier geboren is laat wel van zich horen en mengen zich in de discussies. Dit valt vaak niet in goede aarde. Een goed voorbeeld hiervan is de Zwarte Pieten discussie.
Uit de verhalen komt ook duidelijk naar voren dat het erg moeilijk is om een hoge positie te krijgen als nieuwe kaaskop om in de “witte” televisiewereld aan de slag te gaan. Hier blijft men erg vast houden aan oude tradities. In Nederland doen we alsof het niet uitmaakt wat voor een kleur je hebt, maar in de praktijk doet het er echt wel toe. De nieuwe kaaskoppen ervaren dat zolang je maar in de massa meegaat je er niets van merkt dat je ‘anders’ bent. Maar als het er op aankomt hoor je er niet bij.
Wat heel duidelijk is, is dat Nederland heel erg is verandert qua samenstelling de afgelopen 50 jaar. Wat ons te doen staat is is er me zijn allen iets moois van te maken. Dit kunnen we doen door veel van elkaar te leren, naar elkaar luisteren en alle ervaringen te delen. Voor degene die denken het valt allemaal wel mee is het en aanrader om het boek te lezen.
Toen ik dit boek ontving moest ik even slikken. Lees gewoonlijk romans en thrillers. Maar eenmaal begonnen aan het boek heb ik het in één keer uitgelezen. Het is een zeer leesbaar boek, een aanrader om de gedachten en ervaringen van nieuwe cq ander kaaskoppen te begrijpen.
A. Mulder