Op 20 april 1999 doodden Eric Harris en Dylan Klebold 12 leerlingen en een leraar. Ze verwondden 24 andere leerlingen en daarna plegen ze zelfmoord. Bijna twintig jaar later doet Sue Klebold, de moeder van Dylan, haar verhaal. Hoe kon het dat háár kind verantwoordelijk was voor de grote moordpartij?
In Het besef van een moeder probeert Sue Klebold te achterhalen hoe het zover heeft kunnen komen. Aan de hand van dagboeken, video’s en aantekeningen van Dylan probeert ze haar zoon stap voor stap te leren kennen. Al snel komt ze er aan de hand van deze documenten achter dat Dylan depressief was. Nooit heeft ze hem kunnen helpen, omdat ze de signalen niet kon plaatsen. Samen met experts en hulpverleners stelt ze nu zichtlijnen op, in de hoop om kwetsbare kinderen sneller te herkennen.
Wat volgt is een emotioneel en eerlijk verhaal, waarin Sue Klebold om probeert te gaan met haar grote verdriet. Niet alleen is ze haar zoon kwijt, hij heeft ook nog een enorme ravage achtergelaten. Ze komen in een roes terecht en ze staan voor onvoorstelbare keuzes. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor een crematie in plaats van voor een graf, in angst dat deze toch vernield gaan worden.
Al snel blijkt dat de ouders anders omgaan met hun verlies en het huwelijk houdt dan ook geen stand. Ze gaan hun eigen weg en moeten de gebeurtenissen los van elkaar verwerken.
Nog dagelijks worstelt ze met wat er is gebeurt. Hoe kan het dan iemand die zo veel voor haar betekende en die haar zoveel vreugde bezorgde, ook voor zoveel verdriet kan zorgen? Zag ze misschien wat over het hoofd? En had ze dingen anders kunnen doen? Wat volgt is een eerlijke zoektocht.
Sue Klebold, Het besef van een moeder (A.W. Bruna/Lev., €19,99) bestel je hier.