Over smaak valt niet te twisten, maar als deze tentoonstelling niet om te smullen is weten wij het ook niet meer… Een must see voor fijnproevers!
“Eten in een avant-garderestaurant, geeft je een soort creatieve emotie. Het gaat niet alleen om ‘Hmm, dat is lekker’, je voélt iets.” Zo spreekt de wereldberoemde Spaanse kok Ferran Adrià zijn personeel toe, te zien in de documentaire El Bulli: Cooking in Progress. Die film gunde ons een kijkje achter de schermen bij Adrià’s befaamde sterrenrestaurant El Bulli.
Goed nieuws als je ook vond dat dat naar meer smaakte: Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, brengt Adrià’s revolutionaire, innovatieve keuken naar ons land! Bij Ferran Adrià: Notes on Creativity volg je zijn creatieve zoektocht met meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, foto’s, spraakmakende gerechten, prachtige menu’s, bijzonder serviesgoed en opmerkelijk kookgerei.
Hoogtepunt is een speciaal ontworpen spiegelzaal met een eindeloos landschap van meer dan honderd zwevende eetobjecten: glazen tumblers in alle mogelijke vormen, metalen amuseplaatjes, leistenen en glazen borden en plasticines, die de grootte van een gerecht aangeven.
Bijzonder: ook de meesterkok komt op bezoek in Limburg! Kinderen en gezond eten is een speerpunt van Adrià, dat hij op 18 maart in de praktijk brengt. Dan kookt hij met 90 kinderen uit verschillende wijken van Maastricht, zijn er meet en greets met studenten en ontmoetingen met jonge kooktalenten. Op 19 maart bundelen bekende chef-koks die schatplichtig zijn aan Adrià – en bij elkaar goed voor negen Michelin sterren – hun krachten voor een exclusief diner.
Ferran Adrià: Notes on Creativity, vanaf 10 maart t/m 3 juli 2016 bij Marres in Maastricht. Meer lezen en kaartjes kopen kan hier.