Yang Fei gaat dood. Zijn leven is op zijn 41e ten einde. Toch kan hij niet lekker rusten. Hij heeft namelijk geen geld voor een graf. Er zit niets anders op dan rusteloos rondslenteren in het hiernamaals. Toch is dat allesbehalve saai, want hij ontmoet de meest uiteenlopende figuren.
De rondreizende Yang Fei is geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter. Alles behalve doorsnee. Net als zijn leven na de dood. Rusteloos ontmoet hij in het hiernamaals de doden uit zijn leven, zoals zijn vader en ex-vrouw. Maar daar blijft het niet bij. Hij maakt kennis met de slachtoffers van het moderne China: van zelfmoordenaars tot orgaanverkopers en onschuldig terdoodveroordeelden.
De zevende dag ontwikkelt zich als een grappig, maar vooral ontzettend absurd verhaal. De verhaallijnen met af en toe een verdrietige, maar altijd luchtige ondertoon zetten je zeker aan het denken. Een knap werk van Yu Hua, één van de meest gelezen auteurs in China.
Schrijver Yu Hua groeide zelf op tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Voordat hij als schrijver populair werd, was hij tandarts. Inmiddels schrijft hij voor The New York Times. Zijn werk is in meer dan tien talen verschenen. Hij was de eerste Chinees die de James Joyce Award in ontvangst mocht nemen.
Yu Hua, De zevende dag (De Geus, €21,95)
Dit boek bestel je hier.