De psychiater en het meisje. Van alleen de titel worden wij al nieuwsgierig. Boekenredacteur Daniëlle van der Wekken riep het uit tot debuut van de maand.
Zware kost lichtvoetig gebracht: dit boek is zó geestig. Van Rozings personages ga je meteen houden en de secuur opgebouwde, licht-erotische spanningsboog laat je maar dóórlezen. Het leven van Edgar Simons verloopt weinig rooskleurig. Zijn vriendin is bij hem weg en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een inschattingsfout met fatale gevolgen. Buiten zijn werk om houdt hij zich bezig met zijn oma, die hem regelmatig met een borreltje teveel op zegt dat ze niet langer wil leven. Edgar – depressie, overdadig alcoholgebruik – vraagt zich steeds vaker af waaróm hij zo nodig psychiater wil worden. Antwoord: om zichzelf te laten verdwijnen.
Als psychiater van anderen kan hij betekenis aan zijn leven geven zonder af te dalen in de krochten van zijn eigen ziel. Dan krijgt hij Stella in behandeling: een jonge, aantrekkelijke borderline-patiënt met een scherp gevoel voor humor. Ze is grenzeloos en dringt steeds verder Edgars leven binnen. Hoe houdt hij haar op afstand? Inhoudelijk sterke roman met een optocht van fascinerende types plus gedrag, diagnose en behandeling. Een uitgebreid en openhartig kijkje in de keuken van de psychiatrie door iemand die van wanten weet (Rozing is zelf psychiater).
De kleine hoofdstukken lezen als (bij vlagen hilarische) scènes. Als oma met haar jeneverfles in de vijver belandt en even later een gebit heeft ‘dat klappert als een stel castagnetten’, wéét je dat je schitterend materiaal voor een tv-serie in handen hebt. De psychiater en het meisje is een pil (441 p.!) maar verrassend soepel geschreven. Alsof de schrijver er geen genoeg van kreeg. Maar misschien was de roman in 300 pagina’s nóg sterker geworden.
Erik Rozing: De psychiater en het meisje (Meulenhoff, € 19,99)
Bestellen kan hier.