Water. We gebruiken het elke dag en dat gebeurt zó automatisch, dat we er niet eens over nadenken. Alok Jha raakte gefascineerd door de verbindende factor voor alles wat leeft, en dook in de wonderlijke wereld van deze vloeistof.
In vier delen vertelt Alok Jha, wetenschapscorrespondent voor The Guardian en presentator bij de BBC, alles over het alledaagse water. Water is overal: in de lucht, in ons lichaam, in oceanen, meren en rivieren, het beïnvloedt zelfs de economie en de kunst. En ondanks dat water de rode draad is van ons bestaan, denken we er zelden bewust over na.
Jha doet dit wel, en komt met enorme eye-openers en bijzondere feitjes. Zo bestaan er maar liefst zestien verschillende soorten ijs, waarvan wij er op aarde maar eentje kennen. Water houdt meer warmte vast dan welke stof dan ook. Nog meer opmerkelijks: ijs zou moeten zinken in plaats van drijven én water zou op kamertemperatuur eigenlijk in damp moeten veranderen. Toch is dit niet het geval. Hoe dit kan? Jha legt het je duidelijk en eenvoudig uit in Het waterboek.
Het waterboek staat vol (onbekende) informatie. Toch is het alles behalve een saai lesboek. Vol enthousiasme neemt Jha je mee langs alle nuttige eigenschappen van de bijzondere stof. Belangrijke geschiedenissen, het zonnestelsel en opmerkelijke eigenschappen: Het waterboek blijkt ontzettend leerzaam, verrassend én ontzettend boeiend.
Alok Jho, Het waterboek €22,50 (Maven Publishing)