In een kelder, rommelhok of op zolder bewaren we van alles. Maar wat is er te vinden in het depot van een museum? Ontdek nu verrassende schatten én mislukte aankopen in het Mauritshuis!
Bekijk bij Hoogte- en dieptepunten van het depot wat normaal gesproken voor het publiek verborgen blijft. In de tentoonstelling wordt een selectie van tweeënvijftig schilderijen in groepjes gepresenteerd waarbij steeds de vraag centraal staat waarom de betreffende werken niet op zaal hangen.
Andy Warhol is niet de eerste artiest waar je aan denkt bij het Mauritshuis noch bij een depot. Toch komt u zijn Portret van koningin Beatrix tegen. Ook kunt u voor het eerst een reeks van 25 officiersportretten van de Haagse schilder Ravesteyn als geheel bekijken, een serie die normaal te groot is om in de vaste opstelling op te nemen.
Riviergezicht (c.1644-1648) – Jan van Goyen. Mauritshuis, Den Haag.
Soms promoveert een depotstuk na restauratie tot zaalstuk, zoals Vrolijk gezelschap in een park van Esaias van de Velde. Enkele schilderijen komen het depot nooit uit vanwege de slechte bewaringsstaat of omdat ze het aanzien nauwelijks waard zijn.
En soms blijkt zelfs een bejubelde aankoop achteraf een ‘koninklijke’ vergissing. Koningin Willem I verwierf in 1821 schilderijen van grote meesters als Raphael, Titiaan en Velázquez, maar het bleken hoofdzakelijk slechte werken te zijn die al gauw van de hand werden gedaan. Enkel een optimistische toeschrijving aan Raphael is behouden, maar heeft het depot nooit verlaten.
Hoogte- en dieptepunten uit het depot, van 4 februari t/m 8 mei 2016 bij het Mauritshuis in Den Haag. Bekijk meer informatie hier.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
– Vrouwelijke figuur (Een godin?) (c.1500-1550) – Anoniem (Italië)
– Depot Mauritshuis. Fotograaf: Ivo Hoekstra
– Triptiek met de geschiedenis van Salomon (c.1512) – Meester van de Salomo-triptiek
Allen: Mauritshuis, Den Haag