Vandaag heeft Daniëlle van der Wekken twee non fictie-tips voor u geselecteerd. Hoe één molecuul u verbindt met alles en iedereen en de rest van het heelal. En hoe een man China decennialang in een ijzeren greep hield.
Gewelddadige machtswellusteling
Mao Zedong. Hoe zou de roemruchte Chinese politicus écht zijn geweest? Heel anders dan de Chinese overheid sinds jaar en dag propageert. Wilde Zwanen-auteur Jung Chang en haar man, historicus Jon Halliday, vertellen het onbekende maar evengoed vuistdikke verhaal van Mao: de man die niet door idealisme of ideologie werd gedreven, maar intrigeerde, vergiftigde en chanteerde met één doel: mondiale overheersing. Van China een supermacht maken. En daarvoor letterlijk over (70 miljoen!) lijken ging. Met een heldere kijk op de Chinese cultuur en samenleving, noemen Chang en Halliday Mao en zijn regime machtsbelust en gewelddadig. Ze prikken de mythe die Mao ooit was door met ronduit schokkende feiten. Groot verteltalent gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek levert een magistrale, bijzonder complete biografie op die leest als een politieke thriller. Hoofdpersoon: een man die China decennialang in een ijzeren greep en de wereldpolitiek in zijn ban hield.
Jung Chang: Mao (Boekerij, € 29,99)
Rode draad in ons bestaan
Hoe één molecuul u verbindt met alles en iedereen en de rest van het heelal. Maak kennis met de meest fascinerende en mysterieuze vloeistof van ons universum: water. Water is overal: in de cellen van ons lichaam, in de lucht om ons heen, in oceanen, meren en rivieren. Water leeft in onze verhalen, inspireert onze kunstwerken en beïnvloedt onze economie. Water vormt de rode draad in ons bestaan en toch denken we er zelden over na. Water, voor ons zo gewoon en alledaags, blijkt eigenaardig en tegenstrijdige eigenschappen te bezitten. Op kamertemperatuur zou water bijvoorbeeld een gas moeten zijn en ijs zou moeten zinken in plaats van blijven drijven. Water houdt meer warmte vast dan welke stof op aarde dan ook en er blijken wel zestien verschillende vormen van ijs te bestaan, waar wij er op aarde maar één van kennen. Jong maar briljant overrompelt wetenschapsauteur Alok Jha met de ene eyeopener na de andere. Hij laat zien dat water niet alleen de verbindende factor is voor alles wat leeft, maar óók voor het ontstaan van de aarde en de geboorte van ons zonnestelsel. Laat een uitzonderlijk schrijver met een onstilbare nieuwsgierigheid u meevoeren door tijd, ruimte en culturen en ontdek het belang van water. Fascinerend.
Alok Jha: Het Waterboek (Maven, € 25)