Het zal filmliefhebbers in het algemeen en Quentin Tarantino-fans in het bijzonder niet zijn ontgaan: we kunnen eindelijk weer genieten van het nieuwe pareltje van de filmmaker: The Hateful Eight. Maar wat maakt deze film extra bijzonder?
Western anno 2016
In Tarantino’s achtste speelfilm treffen zeven mannen en een vrouw elkaar in winters Wyoming, vlak nadat de Burgeroorlog is geëindigd. Zoals de filmtitel al doet vermoeden is het een pittig gezelschap, bestaande uit onder meer een premiejager, een gevangene, een sheriff en een ex-generaal. Wie zal er ongeschonden bij de eindbestemming Red Rock aankomen?
Tarantino koos een aantal van zijn favoriete acteurs, onder wie Samuel L. Jackson, Kurt Russell en Bruce Dern. De beelden worden begeleid door een originele score van Ennio Morricone, icoon van western soundtracks. Maar wat The Hateful Eight echt bijzonder maakt, is dat deze is gefilmd op 70mm-celluloid, een formaat dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt.
Stormloop der filmfanaten
De 70mm-versie is door Tarantino anders gemonteerd én duurt zes minuten langer. De opnamen zijn gemaakt met dezelfde lens waarmee klassiekers als Ben Hurt (1959) zijn gedraaid. Filminstituut Eye beschikt als een van de weinige bioscopen over een (goed werkende) 70mm-projector, heeft voor de gelegenheid een speciale Ultra Panavision-lens aangeschaft en heeft het scherm van Cinema 1 aangepast en op maximale grootte gebracht.
Klinkt bijzonder? Dat dachten meer mensen: in de eerste twee uur sinds de aankondiging door Eye werden al meer dan vijfhonderd kaarten verkocht, lag de website urenlang plat, was de telefoon roodgloeiend en werden extra baliemedewerkers ingezet om bij te springen.
De trailer:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
The Hateful Eight is vanaf 7 januari 2016 te zien op 70mm bij Eye (Amsterdam). Klik hier voor meer informatie. De reguliere versie draait in filmtheaters door het hele land.