Het boek Dood van een gelukkig man neemt je terug naar de jaren tachtig. Rechter Giacomo Colnaghi krijgt de opdracht om de moord op een christendemocratische arts te onderzoeken. Al snel blijkt dat de arts is vermoord door terroristen van de Rode Brigades. Iedereen schreeuwt om wraak en doodstraffen, maar Giacomo twijfelt aan de motieven van de daders. Wat volgt is een haast onmogelijke missie.
Hoe dieper de rechter in de zaak duikt, hoe sneller de grenzen vervagen. Zijn vader vocht in de Tweede Wereldoorlog en sneuvelde als verzetsheld. Maar het tegenstrijdige is dat de Rode Brigades zichzelf ook als helden zien. Dat levert complexe situaties op. Want waar ligt de grens tussen verzet en terrorisme? Langzaamaan begint Giacomo de zaak van beide kanten te bekijken en daar is niet iedereen even blij mee. Doodsbedreigingen volgen dan ook snel.
Het verhaal van de moedige Giacomo Colnaghi grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Zijn leven staat totaal op z’n kop. De grijze en droevige gebeurtenissen steken zich af tegen de romantische Italiaanse sfeer. Het verhaal speelt zich dan ook af tijdens de anni di piombo, de zwarte jaren waarin Italië zich verzette tegen het terrorisme.
Voor zijn eerdere werk Het geweten van Roberto Doni ontving Giorgio Fontana meerdere literaire prijzen, waaronder de Europese Literatuurprijs.
Giorgio Fontana, Dood van een gelukkig man (Wereldbibliotheek, €19,99)