Het project Suriname–Nederland 40 jaar later neemt de relatie tussen de twee landen onder de loep met een tentoonstelling, filmretrospectief, debat, literaire talkshow en meer. Hoe kijken we veertig jaar nadat Suriname onafhankelijk werd terug op deze relatie?
“Fri, fri fri!” (“Vrij, vrij vrij”) scandeerde de feestende massa in Paramaribo aan de vooravond van de onafhankelijkheid in Suriname. Wat is er terechtgekomen van de dromen van toen? Hebben Nederland en Suriname nog een gemeenschappelijke toekomst? Het project sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom en Daad.
Suriname in Leiden
Museum Volkenkunde toont met persoonlijke herinneringen, historische foto’s, radio- en tv-fragmenten de hoogte- en dieptepunten in de soms moeizame relatie tussen beide landen. Bekijk hier ook de kunstinstallatie Not Mama’s Umbrella, stof tot nadenken van de kunstenaars Renée Koldewijn (Amsterdam) en Isan Corinde (Paramaribo).
Suriname-Nederland 40 jaar later, van 22 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 bij Museum Volkenkunde (Leiden). Klik hier voor meer informatie.
… en in Amsterdam
Het Tropenmuseum vertoont 12 documentaires en Polygoonjournaals in het filmretrospectief De Onafhankelijkheid van Suriname. Op 24 oktober staan tijdens de talkshow Of je leven ervan af hangt – afgewisseld met beeld, columns en zang – schrijvers centraal die beeldbepalend zijn geweest voor de afgelopen veertig jaar: Thea Doelwijt, Edgar Cairo, Astrid Roemer, Anil Ramdas en Robert Vuijsje.
De dag daarna spreken Surinamisten in het debat Ongemakkelijke relaties de politieke, culturele en economische relaties tussen Suriname en Nederland.
Suriname–Nederland | 1975-2015. Films, literaire talkshow en debat, op 24 en 25 oktober in het Tropenmuseum (Amsterdan). Meer weten? Klik hier.
Beelden van een onafhankelijk Suriname in wording:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."