BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Interview Stefan Brijs & win!

Interview Stefan Brijs & win!

Deze maand tipt onze boekenredacteur Daniëlle van der Wekken de roman Maan en zon van Stefan Brijs. Een goede reden om deze schrijver te spreken én zijn nieuwste boek weg te geven!

Wat is jouw schrijfroutine?
“Ik schrijf dagelijks. Mijn werkdag begint om half tien en ik stop rond een uur of half drie. De ene keer staat er meer op papier, dan op een andere dag. Soms ben ik alleen maar bezig met schrappen en aanpassen, de andere keer schrijf ik juist veel. Dit doe ik gedurende drie á vier jaar, tot het boek klaar is.”

Haal je inspiratie uit het werk van andere schrijvers?
“Nee, ik haal juist inspiratie uit mijn omgeving. Daarnaast studeer ik veel. Voor mijn vorige boek Post voor mevrouw Bromley heb ik bijvoorbeed veel gelezen over de eerste wereldoorlog. Voor Maan en zon heb ik me op Curaçao gericht. Ik heb veel gesprekken gehad met zowel de donkere, als de blanke bevolking. Ik haal inspiratie uit hetgeen dat zij mij vertellen.”

Hoe heb je de bevolking benaderd?
“Ik kende Curaçao al en had het eiland al meerdere keren bezocht. Voor Maan en zon ben ik opnieuw naar het eiland toegegaan en heb de bevolking opgezocht en ideeën opgedaan.”

Ben je alweer bezig met een nieuwe roman?
“Nee, nog niet. Na het schrijven van een roman ben ik vaak heel moe, dan doe ik meestal een jaar niets. Ik weet dat wanneer ik aan een nieuw boek begin, ik de aankomende jaren geen dag vrij meer heb.”

Het verhaal
Curaçao, 1961. Taxichauffeur Roy Tromp laat zijn 12-jarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniël. Max droomt ervan onderwijzer te worden en broeder Daniël wil hem wel helpen. Veertig jaar later blijkt daar niets van terechtgekomen en gaat Max terug naar Nederland. Ondertussen hoopt broeder Daniël op nieuws van Max.
Generatieroman over traditie vs. vernieuwing, over afkomst en armoede, eer en bedrog.
Stefan Brijs: Maan en zon (Atlas Contact, €19,99).

Ook lezen? Zin geeft 4 exemplaren weg! Vul hier het winformulier in en maak kans.

Foto rechts: Annaleen Louwes