Leef mee met tragische liefdes, bekijk nog nooit in Nederland vertoonde klassiekers en premières of bezoek interessante lezingen tijdens MŪBII JAPAN – 90 jaar Japanse cinema.
EYE presenteert een programma over de geschiedenis van de Japanse cinema van 1926 tot nu. Hoofdprogramma is MŪBII JAPAN: Tragische liefde in de Japanse Film. Het programma omvat twee sleutelfilms van de in Nederland nog onbekende filmmaker Mikio Naruse (1905-1969): Late Chrysanthemums (1945) en Floating Clouds (1955). Ook werk van tijdgenoten en door Naruse beïnvloedde regisseurs is te zien.
Het voorbeeld van Leone en Tarantino
Yasujirō Ozu en Akira Kurosawa zijn boegbeelden van de Japanse cinema. Kurosawa’s misdaadvertelling Rashomon markeerde in 1950 de doorbraak van de Japanse film in het Westen en beïnvloedde tal van filmmakers, van Sergio Leone tot Quentin Tarantino.
Rashomon (1950):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Primeurs
Die nieuwe films beleven hun (Nederlandse) première, waaronder de nieuwe film van Hirokazu Kore-eda. Our Little Sister vertelt het emotionele verhaal van vier zussen die samen gaan wonen na het overlijden van hun vader.
Our Little Sister (2015):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verdieping
Meer weten over de Japanse cinema? EYE organiseert met Universiteit Leiden een collegereeks over de filmgeschiedenis van het land, van de vroegste stille films (1926) tot hedendaagse arthouse. De colleges sluiten af met een filmvertoning.
MŪBII JAPAN – 90 jaar Japanse cinema, van 25 september t/m december bij EYE. Klik hier voor het volledige programma.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Our Little Sister
Rashomon