Wim Daniëls is taalkundige, voorvechter van het behoud van dialecten en schreef al 100 (!) boeken. Deze maand verscheen boek 101: Blits! Wij geven ‘m weg!
Babyboom
“Waarom kreeg de grote geboortegolf van kort na WO II de benaming boom (uitspraak: boem)? Boom is in het Engels taalgebied bedacht als een klanknabootsend woord voor het zoemen en brommen van bijen en wespen. Vervolgens werd het woord aan een sterker geluid gekoppeld: dat van een bom die ontploft. In 1946 zie je een explosie in geboorten. Vandaar dus babyboom, al is dat woord pas vooral in de jaren 60 gangbaar geworden: toen de babyboomgeneratie volwassen werd”, schrijft Daniëls deze maand in Zin.
Blits boek
Na het succesvolle Mieters! (over de taal van de jaren ’50), schetst de taalexpert nu in Blits! de jaren ’60 aan de hand van woorden en begrippen die toen in de Nederlandse taal werden opgenomen. Een roerig decennium dat werd ingeluid met Kom van dat dak af, waarin we ‘hippies’ leerden kennen en ‘provo’ een geuzennaam werd. Een periode waarin ‘wegenwachtelijke toestellen’ langs de autowegen ‘praatpalen’ werden genoemd, het woord ‘dijenkletser’ het licht zag en de ‘boterberg’ ontstond. En een tijdperk waarin de populariteit van Tupperware party’s, de doorkijkbloes en de monokini tot ongekende hoogten steeg.
Wim Daniëls, Blits! (Uitgeverij Thomas Rap, €12,90)
Winnen? Wij delen 10 exemplaren uit van Blits! Klik hier voor het winformulier.