Rome veranderde in de vierde eeuw van een religieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels tot het centrum van de paus, gedomineerd door kerken en kruizen. Hoe deze verandering kon plaatsvinden? Alles over deze transformatie is te zien in de tentoonstelling De droom van keizer Constantijn.
De tentoonstelling laat in slow motion zien hoe de grote verandering mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote. In het jaar 312 had de keizer een droom waarin hij zag hoe hij zijn rivaal Maxentius versloeg. Hij moest dan wel zijn steun betuigen aan een christelijke god. Het multiculturele Rome moest veranderen en inderdaad: niet veel later verslag hij zijn grote vijand.
Er zijn diverse topstukken verzameld, dankzij de samenwerking van professoren dr. Eric Moormann, dr. Sible de Blaauw en drie grote musea in Rome: de Capitolijnse Musea, het Nationaal Romeins Museum en de Vaticaanse Musea. Er komen zelfs enkele bruiklenen uit de St.-Pieter. Ook een must see is het beroemde vierde-eeuwse marmeren beeld van de Goede Herder. Aan de hand van mozaïeken, sculpturen, schilderijen en sacrofagen wordt deze gigantische transformatie in kaart gebracht.
De tentoonstelling De droom van keizer Constantijn is van 3 oktober tot en met 7 februari te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Meer weten? Alle informatie staat op nieuwekerk.nl