Volgens Zin’s Walter Schrader, huisarts en columnist, hebben huisartsen door de huidige marktwerking in de zorg veel minder tijd voor de hulpvraag en menselijk contact. Wij zijn benieuwd: wat is uw ervaring?
Schrader (1955) is huisarts, was ooit muzikant en werkte als tropenarts, rampenarts en universitair docent. In de nieuwe Zin schrijft hij in zijn maandelijkse column over de prominente rol van zorgverzekeraars en het Nationale Zorgdebat:
“Tot voor kort was ons zorgsysteem nog gebaseerd op solidariteit. Tegenwoordig hebben we te maken met commerciële zorgverzekeraars. Zorgverleners zijn marktpartijen geworden die voor een zo laag mogelijke prijs zorg moeten leveren. Daarbij hanteren de zorgverzekeraars allemaal hun eigen kwaliteitscriteria met een oerwoud aan regels waarop alle zorgverleners volkomen leeglopen. Het systeem berust op wantrouwen en gebrek aan inzicht. Een huisarts moet zó veel controles bijhouden dat er nauwelijks tijd is voor de hulpvraag – laat staan voor warm menselijk contact.”
Wij zijn erg benieuwd naar uw mening – Wat is uw persoonlijke ervaring met de huisarts? Kunt u zich vinden in de situatie die Schrader schetst? Hoe denkt u over de huidige positie van zorgverzekeraars? Reageren kan hieronder!
Nationale Zorgdebat
Op woensdag 10 juni j.l. vond een nationaal debat over de toekomst van de huisartsenzorg plaats. Alle relevante spelers waren aanwezig om hun inbreng te leveren: zorgverzekeraars, Kamerleden, beroepsorganisaties en de minister van VWS. Het volledige debat kunt u terugzien op de site van Het Roer Moet Om.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
– Minister Schippers in gesprek met huisartsen en initiatiefnemers van het debat, Jacques de Milliano (l) en Bart Meijman © Ton Koene (Volkskrant)
– Walter Schrader