Een van de grootste filmsterren ooit groeide op in de sloppenwijken van Napels. Trots op haar afkomst en familie werd Sophia Loren de appetijtelijke belichaming van la dolce vita – waaronder natuurlijk ook de Italiaanse keuken behoort. Lorens kookboek Cucina con amore verscheen in 1971. In dit smakelijke kookboek met dito fotografie deelt La Loren haar geheime familierecepten. Van pizza en risotto tot gefrituurde courgettebloemen en Napolitaanse carnavalskransjes. Ruim veertig jaar later ligt Koken con amore opnieuw in de Nederlandse boekwinkel. Omdat de meer dan 200 recepten van Sophia Loren echte klassiekers én verre van gedateerd zijn.
Winnen?
Speciaal voor de Nederlandse heruitgave schreef zij een nieuw voorwoord. Zin in? Er liggen 3 exemplaren van het kookboek Koken con amore voor u klaar. Maak hier kans.
En speciaal voor u een heerlijk recept:
Spaghetti met laurier
Ingrediënten voor 6 personen • 4 el olijfolie • 1 klontje boter • 1 ui (2 als ze klein zijn) • 300 g gepelde tomaten uit blik • 12 laurierbladeren • kaneel • 600 g spaghetti • zout • peper
Ik at deze spaghetti in het huis van een vriend die mijn Oscar uit 1961 voor La ciociara wilde vieren. In plaats van mij een lauwerkrans aan te bieden, zei hij, wilde hij me liever het aroma van de laurier in een saus laten proeven. Ik moet zeggen dat ik het een gunstige vervanging vond en ik wilde het recept. Hier is het.
Verhit de olijfolie en boter in een pan en fruit hierin de in ringen gesneden ui. Voeg als de ui goudbruin wordt de gepelde tomaten, laurierbladeren, een snufje zout en vers gemalen peper en een halve theelepel kaneel toe.
Laat alles 10 minuten koken, zodat de verschillende smaken zich kunnen vermengen. Je hebt nu een heerlijke, bijzondere saus die je over de spaghetti kunt gieten.