Niet 1, niet 2, maar 3 nieuwe exposities zijn dit weekend te bezichtigen. Vallende meteorieten, dreigende schoonheid en de relatie tussen racisme en fotografie komen samen in Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM).
Zónder photoshop
Geert Goiris maakt gelaagde foto’s van sublieme landschappen, modernistische architectuur en geheimzinnige portretten. De beelden stralen iets dreigends en onwerkelijks uit, maar alles wat de Belgische artiest fotografeert is afkomstig uit de werkelijkheid en er komt geen photoshop aan te pas.
Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies, t/m 24 mei 2015.
Brug tussen wetenschap en kunst, verleden en toekomst
De foto’s van jong talent Regine Petersen verhalen over vallende meteorieten: van een steen die door een dak van een huis in Alabama valt en een vrouw raakt tot een groep kinderen die een meteoriet vindt in het naoorlogse Duitsland. Gevonden documenten en interviews vormen een originele aanvulling op de fotografische observaties.
FOAM 3h: Regine Petersen – Find a Fallen Star, t/m 3 mei 2015.
Fotografie en ras
Voor een opdracht in Gabon (West-Afrika) gebruikte kunstenaarsduo Broomsberg en Chanarin Kodak-films uit de jaren ’60, bestempeld als ‘racistisch’ omdat een blanke huid er beter mee kon worden afgebeeld dan een zwarte. In de jaren ’80 ontwikkelde Kodak een kleurenfilm waarmee ook donkere tinten goed werden vastgelegd, volgens de directeur bruikbaar om “de details van een donker paard in zwak licht mee te fotograferen.”…
Broomberg & Chanarin – To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, t/m 3 juni 2015.
Kijk op de site van FOAM voor meer informatie.
Bovenstaande beelden:
Oracle, stars fell on Alabama (2012) – Regine Petersen
Strip Test 4 (2012) – Adam Broomberg & Oliver Chanarin