Wat is het verschil tussen een misdadiger en een brave burger? Waarom gaat de één wel door het lint en de ander niet? Ontdek het in het Dolhuys, museum van de geest.
Levenslang, het criminele brein ontleed biedt letterlijk een kijkje in het criminele brein aan de hand van MRI-scans. Waar we tegenwoordig aannemen dat aangeboren kenmerken en omgevingsfactoren elkaar beïnvloeden, heerste vroeger de overtuiging dat de geboren crimineel te herkennen was aan lichamelijke kenmerken zoals de schedelvorm. Getuige hiervan is de tentoongestelde passer waarmee psychiater Cesare Lombroso (1835-1909) de schedels van patiënten op mat.
Hoe kijken kunstenaars naar een dader en hoe kijkt een dader naar zichzelf? Deze vragen staan centraal in het onderdeel ‘Het gezicht van het kwaad’, bestaande uit fotografie, prison art en video-installaties. In een interactieve installatie van Titia Bouwmeester kan het publiek luisteren naar verhalen van tbs’ers. Ook kan iedere bezoeker zijn geweten testen: wanneer gaat u zelf over de schreef?
Trek na het museumbezoek? Zolang de expositie loopt kunt u genieten van een Broodje Bajes of een Galgenmaal in het museumcafé.
Levenslang, het criminele brein ontleed, te zien t/m 25 mei in het Dolhuys (Haarlem). Klik hier voor meer informatie.