Beste Wubbo,
Ik kende je niet persoonlijk, maar soms kwam je zijdelings voorbij. Zo werden Martin en ik afgelopen winter benaderd met de vraag te offreren voor een project van Stichting Man, waarvan jij mede-initiator was. Dit in verband met de bouw van een duurzame woonzorgboerderij voor gedetineerde jongeren. Ook op het ministerie van Economische Zaken waar ik – voor we in 2008 Huisje van Hout inschreven bij de Kamer van Koophandel – als econoom werkzaam was, viel jouw naam vaak. En van mijn zusje, ze woont met haar gezin in een duurzame woongemeenschap in Delft, weet ik dat jij en je vrouw ooit interesse toonden voor een appartement dat te koop stond.
Wubbo, ik wil je bedanken voor de brief die jij naliet aan de mensheid. De inhoud raakt me. Ik deel jouw ideeën. Milieuproblematiek is niet alleen iets van hier en nu, het gaat over de toekomst. De toekomst van onze kinderen. Duurzaamheid gaat niet alleen over multinationals. Hoe klein ook, elke stap in de goede richting is er één. Zuinig zijn op Moeder Aarde werd ons met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden geen auto, we verplaatsten ons per bakfiets en aten zoveel mogelijk biologisch. Op mijn beurt probeer ik onze kinderen het belang mee te geven van bewust te leven. Met dat in ons achterhoofd bouwden Martin en ik tien jaar geleden een milieuvriendelijk vakantiehuis van nog geen dertig vierkante meter op een eiland in de archipel van Stockholm.
Door onze Zweedse roots – Martin werd er geboren, net als mijn moeder – waren we goed bekend met houtskeletbouw. Zogenaamde stuga’s worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde productiebossen, die jaarlijks groter worden, omdat er voor elke gekapte boom twee worden terug geplant. De bouwpakketten – van 9 tot 90m² – worden geleverd in standaard maten, dat scheelt in restmateriaal. En in vergelijking tot huizen van beton en staal produceren we met houtskeletbouw negentig procent minder CO2 uitstoot. Ten onrechte wordt gedacht dat je voor duurzaamheid concessies moet doen. Onze vrienden en klanten weten inmiddels beter. Kregen we tijdens de vakantie bezoek, was de verbazing vaak groot. Niemand wist dat een milieuvriendelijk huis ook luxe en comfortabel kan zijn. “Maar zo’n duurzame vakantiewoning (of tuinhuisje of atelier) wil ik ook!” riepen ze dan verheugd. Zo kwamen we op het idee voor Huisje van Hout. Want in mijn beroep als econoom droeg ik zeker mijn steentje bij aan een betere wereld, maar zo tastbaar als nu werd het nooit.
Hartelijke groet,
Lees de brief van Jessika ook hier
Jessika Kersting (1971) en haar partner Martin Qvist (1969) importeren Scandinavische huizen, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde productiebossen. Voor elk gekapte boom worden namelijk twee bomen terug geplant. Omdat de bouwpakketten worden geleverd in standaard maten, produceren de houtzagerijen vrijwel geen restmateriaal. Bovendien scheelt het ten opzichte van bouwen in beton en staal negentig procent CO2 uitstoot. Huisjevanhout.nl