Natuurlijk krijgt Rex, Minoes of Snuitje op deze prachtige Dierendag een extra aai of snoepje toegestopt, maar in verschillende musea zijn ook volop dieren te bewonderen. Aaien mag alleen niet.
Vogels in Museum Meermanno
Misschien niet de meest herkenbare exemplaren, maar toch: de expositie ‘Duizend jaar vogels in honderden boeken’ in Museum Meermanno in Den Haag laat de meest uiteenlopende vogels zien, gepubliceerd in even diverse, bijzondere en zeldzame boeken (van de laatste tien eeuwen!). Zo is te zien hoe vogels door de eeuwen heen dankbaar gebruikt zijn als onderwerp van (kook- en hobby)boeken, illustraties en bandversieringen. Alle soorten komen aan bod: Nederlandse vogels van kip tot koolmees, exotische varianten van flamingo tot pinguïn, maar ook Bijbelse vogels en mythologische vliegende dieren. Hier is meer info te vinden. Nog zo’n bijzondere vogel zien? In hetzelfde museum loopt momenteel ook de tentoonstelling ‘Donald Duck: al tachtig jaar een beroemde eend’.
Natuurtheater in Leiden
In het Natuurtheater van het Naturalis in Leiden (waar u momenteel ook een T-Rex kunt adopteren) waan je je in het midden van de evolutie. Leuk voor kinderen, maar als volwassene is het ook prima vertoeven tussen de eencelligen, apen, mineralen en vlinders. Kijk vooral even naar de Japanse reizenkrab (rugschild: 35 meter), de reuzenpijlinktvis uit de Noordzee, zebra’s, hyena’s en postduiven. Meer informatie is hier te vinden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nijlpaard
Een van de topstukken van de tentoonstelling ‘De Koning van Groningen. Jan Albert Sichterman (1692-1764)’ in het Groninger Museum is een nijlpaard. Nou ja, een afbeelding daarvan, dan. De rijke achttiende-eeuwse VOC-vaarder Jan Albert Sichterman stond bekend als De Koning van Groningen en was een groot verzamelaar van porselein, uitheemse meubelen en kunstschatten en schilderijen in gouden lijsten. De neushoorn die op een van de werken staat afgebeeld heette Clara en was zijn huisdier in Bengalen. Meer info over de tentoonstelling is hier te vinden.
Dode dieren in Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Dierenvrienden moeten er maar tegen kunnen: de Dode-Dieren-met-een-Verhaal-vitrine in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat dode dieren zien die om een bijzondere reden aan hun eind kwamen. Denk aan de Dominomus die werd doodgeschoten omdat zij 23.000 dominostenen omgooide en de meeuw die in botsing kwam met een traumahelikopter (beter bekend als de Traumameeuw). Daarnaast is de fotoreeks ‘Raamslachtoffers’ van André van Soest te zien – inderdaad: foto’s van dode vogels die de plotselinge aanraking met het raam niet overleefden.
In Filmhuis Den Haag vindt vandaag een heus Dieren Filmfestival plaats.