Zet oren en ogen open, want dit weekend leert u heel wat bij tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op 185 plekken in Nederland openen instituten, universiteiten en musea hun deuren voor een exclusief kijkje achter de schermen. Zin geeft 5 tips.
1. Maarten van Rossum in Museum De Cruquius
Historicus Maarten van Rossum legt zondag uit waarom de stoommachine, de boekdrukkunst, het kompas en buskruit geen Chinese uitvindingen zijn – iets wat vaak wordt aangenomen. Hij vertelt op geheel eigen wijze welke essentiële wetenschappelijke inzichten nodig waren om de stoommachine te ontwikkelen en welke omstandigheden nodig waren voor deze uitvinding. Om zeker te zijn van een plek kan aanmelden handig zijn: mail naar aanmelden@museumdecruquius.nl o.v.v. Maarten. Het onderwerp is niet geheel willekeurig gekozen: pronkstuk van het museum is de imposante machinekamer, waarin de grootste stoommachine ter wereld staat (die hielp bij het droogleggen van het Haarlemmermeer).
Zondag 5 oktober, 16.00 uur
2. Nachtvlinders spotten in de duinen
In de natuur zit de nodige wetenschap verborgen – en die is op 4 oktober zelf te vangen in de Donkere Duinen (Den Helder). Tussen 19.00 en 20.30 uur kunt u onder begeleiding nachtvlinders vangen en ze benoemen. Dat kan bijzondere vondsten opleveren, want er bestaan veel meer nachtvlinders dan de exemplaren die overdag te zien zijn. De vlinders worden gelokt door een felle lamp bij een laken te houden en met een geurige siroop die ze aantrekt. Reserveer hier.
Zaterdag 4 oktober, 19.00 uur
3. Hersenonderzoek in Het Dolhuys
Nieuwe locatie van het Weekend van de Wetenschap is dit jaar Het Dolhuys, een museum over de historie van de geestelijke gezondheidszorg in het voormalige Haarlemse ‘leprozen- pest en dolhuys’. Op de zogenoemde ‘Hersenmarkt’ geven wetenschappers (Jeroen Geurts, directeur van stichting Brein in Beeld en Hanneke Hulst en Rolinka Schippers, onderzoekers op de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen aan het VU medisch centrum in Amsterdam) tekst en uitleg bij de werking van het brein aan de hand van breinmodellen en MRI-scans. Ze leggen de anatomie toe en leggen een relatie met psychiatrische aandoeningen.
Zondag 5 oktober, 13.00-16.00 uur
4. Zo werkt het Omniversum
Altijd al willen weten hoe het koepelscherm in het Omniversum in Den Haag werkt? Grijp uw kans dan dit weekend, want er worden de hele dag door rondleidingen gegeven. Een medewerker van het Omniversum vertelt over de geschiedenis van IMAX (dat alweer 40 jaar geleden werd uitgevonden!) en welke techniek de OMNIMAX-projector wordt gebruikt om films te projecteren. Ook over de film die gedraaid wordt, over het geluid en het scherm zal meer verteld worden. Vooraf kaarten kopen is aan te raden. En meteen een filmpje pakken kan natuurlijk ook.
Zaterdag 4 en zondag 5 oktober
5. Pop-upwetenschap
Op 4 en 5 oktober zijn in het hele land lezingen te bezoeken (al dan niet gecombineerd met een bezoek aan een museum of science center) van wetenschappers die over de meest uiteenlopende onderwerpen vertellen. Zo geeft prof. dr. Vincent Icke in het Noordwijk Space expo een lezing over geluid in het heelal en vertellen drie wetenschappers (Paul van Duin, hoofd afdeling meubelrestauratie, metaalrestaurator Joosje van Bennekom en Isabelle Garachon, hoofd restauratieatelier voor keramiek, glas en steen) over hun favoriete restauratieprojecten in het Rijksmuseum.
Zaterdag 4 en zondag 5 oktober
Bekijk een volledig overzicht van alle lezingen op deze site.