De Kinderboekenweek (1 t/m 12 oktober) is niet per se bedoeld voor volwassenen, maar de tentoonstelling ‘Penselen in het Rijksmuseum’ laat zien dat illustraties uit kinderboeken op zichzelf staande kunstwerken zijn voor alle leeftijden.
Wie aan de boeken uit zijn jeugd denkt, denkt al snel aan de illustraties die daarbij horen: van Jenny Dalenoords ‘Wiplala’ tot Jet Boekes ‘Dikkie Dik’, Maurice Sendaks illustraties in het prentenboek ‘Max en de Maximonsters’ en Fiep Westendorps tekeningen bij het grootste deel van Annie M.G. Schmidts oeuvre. In het Rijksmuseum zijn momenteel originele prenten te zien van Penselen-, Paletten- en Vlag en Wimpel-winnaars – prijzen voor het mooist geillustreerde kinderboeken vanhet afgelopen jaar. Bezoekt u binnenkort het Rijksmuseum, loop dan ook even de Teekenschool binnen voor werk van onder anderen:
1. Floor Rieder
Voor haar illustraties bij het boek ‘Het raadsel van alles wat leeft’ won Floor Rieder (onder meer bekend van het ‘Getekend interview’ en andere illustraties in Het Parool) het Gouden Penseel. De jury noemde haar tekeningen ‘zwierig, grappig, vernieuwend en informatief’ en ‘een kunstwerk van een boek’. “Ik ben verzot op patronen. Van jongs af aan heb ik mezelf ‘getraind’ in het volbouwen van tekeningen”, zei ze over haar werk in een interview.
2. Anton Van Hertbruggen
Voor zijn illustraties bij het boek ‘Het hondje dat Nino niet had’ won deze Vlaamse illustrator het Gulden Palet. De jury schreef over zijn tekeningen: “Hij geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat. Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek.” Van Hertbruggen illustreerde eerder voor The New York Times en The New Yorker. Bekijk zijn portfolio hier.
In dit filmpje vertelt Van Hertbruggen (en een jeugdige lezer) over zijn werk:
https://www.youtube.com/watch?v=qj0yj91Foe4
3. Annemarie van Haeringen
Van Haeringen werkte in haar lange carrière onder meer voor Trouw, NRC Handelsblad en verschillende kindertijdschriften. Ook werkte ze samen met onder anderen Tonke Dragt, Sjoerd Kuiper en Rindert Kromhout. Ze won onlangs een Zilveren Penseel voor ‘Coco of het kleine zwarte jurkje’. Over haar werk zei ze in een interview: “Er zitten veel sprookjesachtige elementen in mijn boeken. Sprookjes hebben van oudsher een levensles. (…) Maar het sprookjesachtige zit ‘m waarschijnlijk vooral in de wereld die ik maak. Een tijdloze wereld, zonder spijkerbroeken, want daarmee dateer je de verhalen. (…) Het is een wereld waar ik zelf ook in zou willen zijn.”
Morgen, op 30 september, wordt de Gouden Griffel uitgereikt, de prijs voor het best geschreven kinderboek.
Penselen in het Rijksmuseum
Teekenschool
t/m 11 januari 2015