Zin om te koken? Dan heeft u geluk met deze pas verschenen boeken. Zin selecteert de tien lekkerste.
1. Groene sapjes – Fern Green
Tarwegrassapje, rodebietensapje, spruitjessapje en breinsapje: alles komt voorbij in Groene Sapjes. Met een gemakkelijke gebruiksaanwijzing en duidelijke foto’s, zijn de sapjes in een handomdraai klaar. Een stap verder? In het boek zit ook een detoxkuur, voor de echte doorzetters.
2. Weg uit de supermarkt
Zes maanden lang geen eten uit de supermarkt. Zou jij het kunnen? Gerrit Jan Groothedde ging de uitdaging aan. Hij beschrijft per dag hoe het hem verging. Daarnaast vergelijkt hij voedsel uit de natuur met dat uit de supermarkt. Groothedde laat je verdwaasd achter, hij zorgt voor voldoende, gezonde alternatieven.
3. Ongezouten Zuiderhoek
De boodschap is duidelijk: gooi dat zout het huis uit! Gevolg? Lekker zelf aan de slag, door alles vers te bereiden. Gedoe? Misschien. Maar de gerechten die Olga Zuiderhoek meegeeft zijn zeker te moeite waard. Zuiderhoek maakt op grappige én serieuze manier duidelijk zout niet oké is.
4. Powerfood
Dat gezond eten geen moeite kost, bewijst Rens Kroes met haar boek Powerfood. De gerechten die ze op tafel tovert zijn gemakkelijk zelf te maken. Bovendien is het ontzettend lekker. Avondeten, tussendoortjes en lunch: het is allemaal duidelijk omschreven. Een boek met prachtige foto’s, die je dwingen om aan de slag te gaan in de keuken.
5. Voedsellabyrint
“Eetprofessor” Jaap Seidell doet onderzoek naar overgewicht en obesitas. In het voedsellabyrint toont hij aan hoe gevaarlijk deze ziekte is. Samen met Jutka Halberstadt legt hij uit hoe het kan dat we niet van ongezond eten af kunnen blijven. Niet alleen ernst en bangmakerij: het boek geeft een handig inzicht in hoe we op een slimme manieren gezonder kunnen eten. Winnen?
6. Hap Slik Weg – Mary Roach
Benieuwd naar de inhoud van ons darmkanaal? Dan is dit boek zeker een aanrader. Spannend, ranzig en hilarisch. Over alles wat je niet wilde weten over de spijsvertering.
7. Het lekkere buitenleven
Peter de Clerq laat in dit boek zien hoe heerlijk het is om buiten te zijn. Van paddenstoelen tot wijn: alles komt voorbij. De Clerq geeft handige uitleg over welke schatten er in de natuur verborgen zijn. Zelf aan de slag? Achterin het boek zit een jachtkalender.
8. Puur Koffie
Geen eten, wel lekker. Katrien Pauwel laat zien wat echte koffie is. Ze laat stap voor stap zien hoe je de beste koffie kan serveren. Een aanrader voor koffie-liefhebbers!
9. Puur en eerlijk
Hij heeft er een hekel aan om knollen voor citroenen te kopen – en andersom. Teun van de Keuken, sinds 2003 verslaggever bij Keuringsdienst van Waarde, weet graag wat hij eet. Zijn kennis deelt hij in dit boek. Zijn visie op de voedselindustrie is verhelderend en geestig.
10. Alles over friet
Niet altijd zin om gezond te doen? Dan is Alles over friet een aanrader. In meer dan dertig recepten laat Anne de la Forest zien dat met friet ontzettend te variëren is. Naast gerechten bevat het boek ook informatie over hoe overal ter wereld, mensen friet verschillend eten.