Tijdens een museumbezoek geef je in de eerste plaats je ogen de kost, maar in veel musea kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Zo kunt u elke zaterdagmiddag modeltekenen in het Rijksmuseum – en 4 andere museumworkshops op een rij.
1. Modeltekenen, Rijksmuseum
Je hoeft geen Rembrandt te zijn om te leren modeltekenen: de workshop in het Rijksmuseum is geschikt voor zowel beginners als ervaren tekenaars. In het museum doet u inspiratie op, die u vervolgens in de Teekenschool gebruikt om een tekening te maken naar levend model. U leert snelle schetsen maken van verschillende lichaamshoudingen, poses vastleggen en details weergeven. Elke workshop staat op zichzelf en behandelt telkens een andere thema; in 2015 staat de workshop in het teken van de expositie ‘Late Rembrandt’. Dit weekend: houdingen, richtingen en kleurnuances met houtskool.
Zie alle data en meer info hier of ontdek hier de vele andere workshops die het Rijksmuseum organiseert.
2. Tas maken, Tassenmuseum Hendrikje
Ook in Tassenmuseum Hendrikje kunt u inspiratie putten uit een museumbezoek om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Onder deskundige begeleiding maakt u hier in een paar uur tijd een eigen tas – een kartonnen ‘avondtas’ die gebaseerd is op een product van ontwerpersduo Bouwjaar ’63 of een make-uptasje van stof. Neem vooral vrienden en familie mee naar het museumatelier, want deze workshop (van tevoren even reserveren is geschikt voor groepen van 6 tot 12 personen. Vanaf maandag 15 september is, naast de vaste collectie, de tentoonstelling ‘Forever vintage’ te zien, met retro tassen uit de periode 1920-1940.
3. Fotografie in Foam
Fotografiefanaten zitten sowieso al op hun plek in Foam, maar met diverse workshops krijgen ze hier zelf de fijne kneepjes van het vak onder de knie. Op 4 oktober (thema: abstract), 8 november (focus) en 6 december (zwart-witportet) staan de eerstvolgende workshops gepland. Een museumdocent verzorgt een rondleiding door het museum en geeft uitleg bij het thema, waarna u zelf aan de slag gaat. Na afloop volgt uiteraard feedback. Een eigen camera is niet noodzakelijk: er zijn digitale camera’s beschikbaar. In de workshop van oktober gaat het om het maken van een geënsceneerde foto, gebaseerd op de tentoonstelling ‘Shadows, patterns, pears’. Hier vindt u meer informatie.
4. Glas-in-loodraam maken in Museum voor vlakglas- en emaillekunst
In Ravestein staat een heus museum voor glazen kunstwerken, waar elke vierde zaterdag van de maand een workshop glas-in-lood plaatsvindt. De eerstvolgende workshops op een rijtje: 27 september, 25 oktober, 22 november, 27 december 2014. Hierin leert u een eenvoudig glas-in-loodraam te maken (meer informatie is hier te vinden). Natuurlijk valt er in het museum genoeg inspiratie op te doen, maar wie een meester eerst aan het werk wil zien, kan op elke eerste zondag van de maand kijken naar een demonstratie glas-in-lood. Momenteel onder meer te zien in het museum: kleurrijke emaillekunst van Szvetlana Toth en Olga Erokhova .
5. Schilderen in het Van Gogh Museum
Op vrijdagavond is er in het Van Gogh Museum van alles te beleven. Op de ‘vrijdagavond in het Van Gogh’ van 26 september zijn er zoals vanouds rondleidingen waarbij bijzondere topstukken uit Van Goghs oeuvre voorbijkomen, maar is er vanaf 18.30 uur ook de workshop ‘Kunstenaar worden doe je zo’. Hierin leert u hoe u eigen ideeën omzet in een schilderij, waarbij verschillende materialen en technieken van Vincent van Gogh toepasbaar zijn – van intense acrylverf tot houtskool. Hier is meer informatie te vinden.