
Jong talent bij de Gaudeamus Muziekweek
Jonge componisten laten van 10 tot en met 14 september hun werk horen op de Gaudeamus Muziekweek. Op de internationale muziekweek komen componisten van over de hele wereld Utrecht bezoeken, waaronder de vijf genomineerden van de Gaudeamus Prijs. Wie dat zijn?
Anna Korsun (1986)
Houdt van het gebruik van de stem. In haar muziekstukken wordt er geblazen, gepiept en geschreeuwd. Toch is haar muziek rustgevend.
Hikari Kiyama (1983)
Met zijn interesse in verschillende muzieksoorten brengt hij overal ter wereld een bezoekje. Hij schrijft vanuit zichzelf. Als hij eenmaal aan het werk is, laat hij de muziek stromen.
Marina Poleukhina (1989)
Net geslaagd voor het conservatorium in Moskou. Improvisatie is voor haar een belangrijk deel in de muziek.
Benjamin Scheuer (1987)
De Duitse Scheuer wil ‘nieuwe muziek weer zijn oude plaats in de maatschappij teruggeven’. Hoe hij dat wil doen? Onder andere door te blazen in flesjes, en te knijpen in varkentjes uit de dierenwinkel.
Francisco Castillo Trigueros (1983)
Verhuisde van New York naar Chicago, waar steeds meer componisten en musici naartoe verhuizen. Hij is daar compositiedocent.
De prijs?
De Gaudeamus Prijs bestaat uit een compositie-opdracht van €4550,-. Deze compositie wordt het jaar erop uitgevoerd. Het is een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de dertig jaar. De genomineerden treden tijdens de Muziekweek een paar keer op, onder meer met het Amsterdamse emsemble Looptail. Samen met het ensemble werken de componisten aan nieuw werk, dat ze diezelfde week nog zullen laten horen.
En verder?
Er is naast de prijsuitreiking natuurlijk nog meer te zien en te doen. In Utrecht treden jonge componisten op. Daarnaast zijn er verschillende seminars, onder andere over muziekkritieken in de media. Dit jaar vinden er achttien wereldpremières en een Nederlandse première plaats. De componisten komen onder andere uit Noorwegen, Rusland, Mexico, Griekenland, Spanje, Duitsland en Japan.
Hoe het begon
De eerste Muziekweek werd in 1947 georganiseerd in Bilthoven. De bedoeling was om aandacht te geven aan nationale componisten, maar niet snel daarna, in 1950, werd de muziekweek internationaal. De Muziekweek is gericht op muziek van jonge componisten. Ondertussen is er veel veranderd. Nu wordt er een prijs uitgereikt, waar dat vroeger per categorie ging. De huidige vorm bestaat sinds 2011.