Tom Waits zingt met regelmaat werk van Mary Gauthier. Bob Dylan ook. Weinigen kennen de ellende van de goot, het uitzichtloze bestaan van een stripper of een alcoholist dan ook zo goed als deze 52-jarige overlever uit Nashville. Gauthier verstaat de kunst flitsen uit die onderwereld onuitwisbaar in je hersenpan te projecteren.
Trouble and love
Haar nieuwe album Trouble and love vormt daar het zoveelste overtuigende bewijs van. “You sit there in the rubble/’till the rubble feels like home,” zingzegt Gauthier in haar meeslepende eigen stijl in How you learn to live alone, een bekentenislied en een van de nieuwe topstukken. Naakt, open, kwetsbaar. Op de beste momenten jankend als Neil Young. Mary Gauthier gelooft namelijk in de heilzame werking die van het schrijven van liedjes uitgaat. Zelf zegt ze daarover: “Dat helpt je boven je eigen situatie uit te stijgen. Ik heb altijd gezegd: jij vertelt of zelf je verhaal, of je verhaal vertelt het aan jou.”
Mary Gauthier overleeft: desnoods in d’r eentje
Die eigen levensgeschiedenis van Gauthier kan zo een uitzending van Vermist vullen: te vondeling gelegd in New Orleans, op haar eerste opgepikt als wees, op haar 15de weggelopen van huis omdat ze in het zuidelijke, conservatieve milieu geen ruimte vond om uiting te geven aan haar lesbische gevoelens, opgegroeid in een huis met strippers en prostituees, al vroeg aan de drank en de drugs. Het is nog een wonder dat ze zichzelf aan haar nekharen uit dat sombere bestaan omhoog trok, afkickte, filosofie en culinaire vaardigheden studeerde en uiteindelijk geluk vond in de muziek.
Pas op haar 35ste debuteerde Mary Gauthier op een podium dat groter was dan haar slaapkamer. Met liedjes met als thema: ‘Alles is de som van je verleden en niets daarvan is begrijpelijk tenzij je je eigen geschiedenis onder ogen wilt zien.’ Tegenwoordig helpt ze er vrouwelijke oorlogsveteranen mee hun geschiedenis onder ogen te zien.
Mary Gauthier – Trouble and love
Proper Records, €15,99