55+’ers zouden minder snel kunnen werken, minder goed kunnen leren en vaker ziek zijn. Maar als de werkomgeving goed is ingericht, blijkt met de leeftijd de productiviteit juist te stijgen… In Zin 7 leest u hoe de BMW-fabriek in Beieren het aanpakte.
Waar komt die grijze golf vandaan?
De vergrijzing wordt berekend door het aantal 65-plussers af te zetten tegen de beroepsbevolking. De verwachting is dat in 2025 bijna 45% van de Nederlandse beroepsbevolking boven de 65 zal zijn, in Duitsland zal dat zo’n 53% zijn en in Italië ruim 62%. In de meeste westerse industrielanden begon de veranderende bevolkingssamenstelling met de geboortegolf vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 en 70 werden er in veel Europese landen juist heel weinig kinderen geboren. Daarom stijgt de verhouding tussen jongeren en ouderen momenteel sterk en ontstaat er druk op de betaalbaarheid van pensioenen.
OESO: arbeidspositie 55+’ers kan beter
De arbeidspositie van 55-plussers in Nederland is verbeterd, maar er is nog steeds werk aan de winkel. Kort gezegd is dit de conclusie van een rapport van de OESO (Organisatie voor Economische en Samenwerking en Ontwikkeling) dat in april werd aangeboden. Het samenwerkingsverband van 34 landen, gericht op het monitoren van economische ontwikkelingen, becijferde dat het aantal 55+’ers op de arbeidsmarkt flink is toegenomen. Begaf zich in 2001 nog 35% van hen op de arbeidsmarkt, in 2012 was dat 58%. De werkeloosheid van diezelfde groep lag in 2012 op 4,7%.
Salaris naar productiviteit
De toename valt te verklaren door het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en het afschaffen van gunstige uittredingsregelingen als de VUT en het prepensioen. De OESO presenteerde een aantal aanbevelingen om de arbeidsparticipatie van 55+’ers nog sterker te doen groeien. Belangrijkste en tegelijkertijd de meest gevoelige: beloon werknemers op basis van hun productiviteit. Nederland is één van de weinige Europese landen waarin de salarissen stijgen naarmate de leeftijd vordert. De productiviteit is daardoor niet altijd in evenwicht met het salaris. Als werknemers krijgen betaald naargelang hun prestaties, stelt de OESO, dan zullen werkgevers ook minder geneigd zijn te zoeken naar jong personeel vanwege de lagere loonkosten die zij met zich meebrengen.
Lees meer in Zin 115! Nu in de winkel.