Barbados is misschien wel het smakelijkste eiland van de Cariben. Niet alleen tijdens het jaarlijkse Food, Wine & Rum Festival draait alles hier om eten en drinken. Heerlijk! En ach, die broekriem halen we thuis wel weer aan.
Niet op een onsje meer letten
We gaan naar Barbados voor het Food, Wine & Rum Festival. Niet een moment om op een onsje meer te letten. Dat doen de Bajans niet, dus wij passen ons lekker aan. Dat aanpassen gaat overigens mis zodra de muziek aangaat. Shake that body baby… maar ja, zij hebben ritmegevoel. Afijn, dat is van later zorg. Eerst eten. Dessert? Niet per se, hartige gerechten hebben mijn voorkeur. Tot ik tijdens het festival Ashley Davis ontmoet. Ze geeft me geitenkaas cheesecake met kokosnootcrème. Een combinatie die me bij het horen niet in extase brengt, tot ik het eerste hapje neem. Wow, heerlijk! Zacht en luchtig, iedere hap een aangename verrassing. Het is een niet te overtreffen einde van een avond vol ontdekkingen waarop ruim vijftien chefs gerechtjes in de vorm van fingerfood serveren. Tussen de gerechten door is het vooral genieten van de outfits van de vrouwen die het festival bezoeken, gekleed alsof ze naar een bal gaan, met hakken waarop je bijna hoogtevrees zou krijgen.
Groot hart, grotere maag
“Ik heb een groot hart – echt waar – maar mijn maag is nog groter,” verontschuldigt celebrity chef Anne Burrell zich, terwijl ze enkele langoesten in kokend water laat glijden tijdens haar demonstratie. De Amerikaanse kok met felblond, rechtopstaand haar is geliefd in de Verenigde Staten dankzij diverse tv-shows en succesvolle kookboeken. Eten en drinken zijn haar lifestyle. Ze drinkt haar prosecco met ijsklontjes, de geur van gefruite uitjes en knoflook is voor haar aromatherapie en van het snijden van basilicum wordt ze gelukkig. Tussen alle entertainment door kookt ze verder, ondertussen tips gevend. Over het snijden van een ui bijvoorbeeld: in gelijke blokjes graag, want “size does matter!” We leren dat peper niet in elk gerecht nodig is omdat dat smaak toevoegt maar zout daarentegen is onmisbaar want zout “turns the volume up”. Uiteindelijk ligt er een heerlijk geurend gerecht op het bord. Helaas, proeven blijkt niet de bedoeling. Ik heb haast want de wijnproeverij is al begonnen. Zes glazen staan klaar, van prosecco via rosé en zoete witte wijnen en een soort portwijn naar rood. Met hapjes. De keuze voor zoet is te verklaren, de naam van de proeverij is Breakfast of the champions. Leuk bedacht maar wijn met wafels of pannenkoekjes zal nooit mijn favoriet worden. Dan de rumproeverij. Barbados blijkt de bakermat van rum en de oudste distilleerderij op het eiland, Mount Gay, stamt uit 1703. “Weinig mensen weten dat er excellente soorten rum bestaan vergelijkbaar met een malt whisky en VSOP cognac,” aldus de bevlogen deskundige Chesterfield Browne. Inderdaad, de beste rum, 1703 genaamd, blijkt een heerlijke zachte drank met veel smaak en diepgang. Chesterfield adviseert er een sigaar bij. Maar rum blijft ook goed voor cocktails, dat demonstreert hij met verse ingrediënten. Island escape is een cocktail met zuurzaksap, aardbeien, citroensap en rozemarijn. Verrukkelijk.
Koloniale herinneringen
De distilleerderij van Mount Gay ligt in het noorden. Ik besluit een bezoek eraan te combineren met een toer over het eiland met gids Willie Greenidge. Vanuit het Hilton Hotel in het zuidwesten maken we eerst een rondje door de stad Bridgetown met herinneringen aan de koloniale periode. Willie wijst me de St. Michaels Kathedraal en de parlementsgebouwen met een klokkentoren in neogotische stijl bij het Nationale Heldenplein. Door naar de paardenracebaan op de plek waar vroeger militairen paradeerden. Rode stenen gebouwen naast de baan worden balance bricks genoemd omdat ze gemaakt zijn van de stenen die de schepen uit Engeland naar Barbados meenamen om het schip in balans te houden. Op de terugweg namen ze suikerriet van Barbados mee. Wat opvalt is het geringe aantal internationale fastfoodrestaurants. McDonald’s redde het niet, Bajans eten relatief weinig vlees. Kip eten ze wel, dus KFC floreert. Maar de meeste Bajans prefereren Bajan eten. Daarvoor gaan ze naar St. Lawrence Gap, een aaneenschakeling van hotels, restaurantjes en bars. Aanrader is restaurant Sweet Potato met gerechten als bol jol, een spread van kabeljauw die je op brood smeert. Iets verderop ligt Oistins, het beroemdste vissersdorp met een vismarkt en de beste visrestaurants. Vooral vrijdagavond is het er afgeladen vol, want dan staan er overal kraampjes die vis bereid volgens traditionele recepten verkopen. Natuurlijk is er muziek en wordt er op straat gedanst. Toerend over het eiland passeren we enkele van de vijftig tot zestig suikerrietplantages, ooit aangelegd voor de suiker. Rum was een bijproduct. Tegenwoordig is de suiker vrijwel exclusief voor rumproductie en melasse. We stoppen even bij Codrington College, het theologiecollege. De vader van de oprichter was een slavendrijver, de zoon wilde iets goeds doen voor de gemeenschap en startte deze priesteropleiding. Bij Bathsheba is het surfersstrand met de beroemde soup bowl tussen de rotsen waar surfkampioenschappen gehouden worden.
Kreeften kiezen
Na een paar dagen op Barbados is het duidelijk. Eten is een lifestyle, ook als er geen foodfestival is. Beroemd is Lobster Alive in Bay Street, Bridgetown met een terras op het strand. Binnen staan enkele tafeltjes maar de meeste ruimte wordt ingenomen door een tank ter grootte van een klein zwembad waarin de langoesten zwemmen die met een privéjet ingevlogen worden vanaf de Grenadine eilanden. Je kunt kiezen, waarna de kreeftenman in de tank springt om het gewenste dier uit het water te vissen. Zondagmiddag is het beste moment om hier een tafel voor de lunch te reserveren. Onder een parasol op het terras aan het strand, voeten in het zand, het geruis van de branding en een frisse bries, de klanken van de live jazzband op de achtergrond en een bord vol heerlijks op tafel. Geen wonder dat rond een uur of vier het terras nog afgeladen is. Maar het kan ook heel eenvoudig met een vissandwich van Cuzz. In een soort stacaravan bij Carlisle Bay bakt een dame op leeftijd de hele dag vis in twee koekenpannen. Voor de caravan staat steevast een rij mensen want de sandwiches die je hier koopt zijn verslavend.
Een eiland bezoeken zonder een boottochtje is bijna onmogelijk. En dus boek ik een dagje op zee met een catamaran. Niet voor de rust blijkt, want dankzij de dj verandert de boot in een drijvende disco. Aan boord vooral veel Bajans die nu in Amerika wonen. Het ritme zit ze in het bloed. Ongeacht leeftijd of omvang praten, lopen, drinken en eten de meesten zelfs terwijl ze dansen op de muziek. Enkel als de catamaran voor anker gaat en we al snorkelend proberen schildpadden te spotten, gaat de muziek even uit. Een enerverende dag. En dan is het lekker om tegen zonsondergang op het rustige strand van Drill Hall naast het Hilton in alle stilte te genieten van de prachtige omgeving.
Zin reisaanbieding
16-daagse combireis Barbados, St. Lucia & Grenada, €100,- korting per boeking
Barbados is super, maar er is nog meer moois in de buurt. Daarom deze combireis naar drie Caribische (bovenwindse) eilanden, Barbados, St. Lucia en Grenada. Nu met Zin-korting en een gratis uitje naar de vismarkt inclusief diner.
Eerste 2 nachten op Barbados, dan naar St. Lucia (5 nachten) met haar schitterende stranden, berglandschap en indrukwekkende natuur met regenwouden en een adembenemende onderwaterwereld. Op dag 8 vliegt u naar het kleine ongerepte eilandje Grenada (4 nachten), ‘het eiland van de kruiden’. Dan vliegt u terug naar Barbados (3 nachten). Een ontspannen sfeer, een aangenaam klimaat, wat wilt u nog meer? Genieten dus tijdens deze speciale en avontuurlijke reis naar deze eilanden in het Caribisch gebied.
Prijs & periode
Deze aanbieding geldt t/m 31 oktober 2014. Prijs v.a. € 2299 p.p., o.b.v. verblijf in tweepersoonskamer . Zin-lezers ontvangen € 100 korting per boeking.
Inclusief
• Amsterdam – Barbados v.v. met overstap (economy class, British Airways)
• Alle locale vluchten (economy, evtl. met overstap)
• 5x Overnachting in Coral Mist/Sands Beach Hotel of Blue Orchid hotel, Barbados
• 5x Overnachting Bay Gardens, St Lucia
• 4x Overnachting The Flamboyant, Grenada
• Alle overnachtingen o.b.v. logies-ontbijt
• Alle transfers
• Speciaal voor Zin-lezers: (vis)diner op tropisch Barbados op de Oistins Fishmarket, inclusief transfer en een drankje.
Exclusief
Per boeking: Calamiteitenfonds € 2,50 en reserveringskosten: € 25.
Informatie & reserveren
Meer info (het complete reisschema), prijzen en reserveren: FOX.nl/zin of bel FOX Vakanties, (0252) 66 00 00. Vermeld reiscode: kortbarzin. Op dit arrangement zijn de ANVR-reisvoorwaarden van toepassing.