Heuse kledingkasten en de sjiekste beautycases: met deze koffers sleepten we vroeger onze spullen van hot naar her. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam wijdt er een tentoonstelling aan.
In de tentoonstelling ‘Welkom aan boord’ toont Tassenmuseum Hendrikje de geschiedenis van het reizen en de ontwikkeling van reistassen en koffers van 1850 tot nu. Wat hebben ze voor ons in petto? Een voorproefje.
1. Het kan niet anders dan dat deze lederen ‘reisnecessaire’ uit Engeland, 1896, van een welgestelde, sjieke dame was. Inclusief de benodigdheden van zilver, ivoor en kristal.
2. Een echte dokterstas, helemaal van leer mét gewaagd alligatorprintje. Afkomstig uit Engeland, dokters pronkten met deze tas in het begin van de twintigste eeuw.
3. Kleine, leren handtas met blauwe voering uit de negentiende eeuw met daarin flesjes, een schaar, priem, naaldenkoker en spiegel.
4. Een lichtgewicht koffer uit de VS, 1950. Kijkt u ook even naar de keurig bijpassende beautycase en hoedendoos van het bekende merk Samsonite.
Koffer 1 t/m 4.
5. Picknicken deed men in de jaren ’20 in Engeland met dit pareltje. Met een echte theeset van chroom en porselein.
6. Deze grote leren jongen komt uit Alkmaar of Den Helder, zo staat er in de binnenkant. Hij is gemaakt en gebruikt in de eerste kwart van de twintigste eeuw.
7. Reizen in stijl: leren reistas met toiletartikelen mét zilveren deksels. Detail: het monogram van koning Willem III (1817-1890) staat erin gegraveerd. Deze reistas komt uit de nalatenschap van prinses Juliana.
8. Een koninklijke koffer: deze reiskoffer was van prins Bernhard en werd gebruikt tussen 1920 en 1930.
Koffer 5 t/m 8.
9. Leren reiskoffer voor dames, gebruikt en gemaakt in Nederland in de jaren 50 van de vorige eeuw. Inclusief spiegeltje en borstel. Als het haar maar goed zit. 4525. Kan niet missen: een tas met zo’n printje, dat móet een Louis Vuitton zijn (uit de jaren ’70).
10. En ook dit exemplaar was van Bernhard, wellicht voor een andere bestemming en outfit geschikt dan koffer 8.
11. Een echte ouderwetse, old-school koffer zoals we ‘m kennen: vier schuifladen en een ruimte om kledingstukken op te hangen. En niet te vergten: drie opbergvakken voor schoenen. Afkomstig uit de VS, geïmporteerd naar Amsterdam in de jaren ’30.
12. Kan niet missen: een tas met zo’n printje, dat móet een Louis Vuitton zijn (uit de jaren ’70).
Koffer 9 t/m 12.
De tentoonstelling Welkom aan Boord is nog tot 31 augustus te zien in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.