Martijn van de Griendt komt de mensen die hij fotografeert toevallig tegen op straat. Zijn tentoonstelling ‘Forever Young’ is nu te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Hoe gaat een straatfotograaf te werk? Een mini-cursus.
Stiekem? Telelenzen? Daar houdt straatfotograaf Martijn van de Griendt niet van. “Met openheid bereik ik veel meer.” Voor zijn fotoserie ‘Forever Young’ fotografeerde hij honderden jongeren in straten over de hele wereld, twintig jaar lang. “Ik zoek niet, ik kom ze tegen. Overal. Je moet je ogen openhouden.” En als je dan, op vakantie of gewoon op weg naar het werk, een fijn plaatje tegenkomt, hoe pak je het dan aan?
1. Eerlijk zijn
Het is niet dé manier, benadrukt Van de Griendt, maar wel zíjn manier om mensen te benaderen. “Ik vraag ze gewoon netjes of ik een foto mag maken. Op een gegeven moment vergeten ze dat je er bent en kun je gewoon je gang gaan.”
2. Vriendelijk benaderen
“Het ligt heel erg aan mijn bui hoe ik het doe”, zegt Van de Griendt. “Soms loop ik direct op mensen af en vraag ik toestemming. Dan moet ik wel eerst een drempeltje over. In andere situaties – vooral als die zó leuk zijn dat ik snel moet handelen – vraag ik achteraf of ik de foto mag gebruiken.” Hij krijgt eigenlijk bijna nooit ‘nee’ te horen. “Glimlachen werkt goed.”
3. Kijk naar de omgeving
Hilarisch, maar dodelijk voor een foto: lantaarnpalen en andere obstakels die uit iemands hoofd groeien. “Let daar op, want het staat zo knullig.”
4. Denk vooruit
“De techniek is niet het belangrijkste. Waar het echt om gaat met fotograferen: bedenk wat er gaat gebeuren. Bedenk: die persoon zal daarheen gaan, die zal gaan zitten, enzovoort.” Zo regisseer je je foto, en krijg je tegelijkertijd wel een spontaan beeld.
5. Zoek naar een kader
Denk na waar je de personen wilt hebben. Van de Griendt wil niet te gelikte foto’s hebben. “Ik werk in de randen van de samenleving, en ik werk ook letterlijk in de randen van mijn kader. Op mijn foto’s zie je zelden iemand in het midden. Dat is minder doorsnee.”
Inspiratie op doen?
1. Ed van der Elsken (1925)
‘Enfant terrible’ van de fotografie; hij ging soms provocerend te werk, kroop zo dicht mogelijk op de mensen die hij fotografeerde. Bewapend met camera slenterde hij door wereldsteden als Tokio, Hong Kong, Amsterdam en Parijs.
2. Martin Parr (1952)
Misschien wel de bekendste ter wereld, ook door zijn aparte inflits-techniek. Parrs werk, in 50 boeken verzameld en te zien in tentoonstellingen over de hele wereld, verbeeld zijn kritische blik op de samenleving.
3. Paulien Oltheten en Anouk Kruithof
Jonge, Nederlandse kunstenaars die nu met hun tentoonstelling te zien zijn in het Stedelijk Museum. Oltheten ziet de hele wereld als werkterrein en fotografeert als observator, Kruithof benadert de mensen die ze fotografeeert juist wel, zij vindt het sociale aspect belangrijk.
Forever Young, tentoontstelling in Kunsthal Rotterdam, t/m 11 mei 2014.
Foto’s: Martijn van de Griendt. Bekijk de website van Martijn.