Googel op ‘wijn’ en ‘gezondheid’ en het aantal onderzoeken en claims stijgt je als champagne naar het hoofd. Maar hoe zit het nu precies met die antioxidanten en onze vaten? En waarom wijn in pilvorm?
Zin zet een aantal wijnweetjes voor u op een rijtje:
Toen al
‘s Werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Deze werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië.
Naar de cup van
Aangenomen wordt dat de coupe, ofwel het lage, ondiepe ronde wijnglas met brede rand is ontworpen naar de borsten van Marie Antoinette. De Grieken denken daar anders over. Het aloude wijnglas is een eerbetoon aan de boezem van hun ‘mooiste vrouw van de wereld’, Helena van Troje.
Liggend of staand?
Normaal wordt wijn liggend opgeslagen, zodat de drank in contact blijft met de kurk en deze niet indroogt of krimpt. Tegenwoordig worden wijnen vaak staand bewaard, steeds meer flessen hebben namelijk een kunststof kurk of schroefdop.
Complex
Wijn heeft zo veel organische en chemische verbindingen in zich, dat het qua samenstelling complexer is dan bloedserum.
Blauwe tanden
Tanden kunnen blauwgrijs kleuren van wijn; met name van bepaalde rode wijnen. Dat komt door de tannines (polyfenolen). Diezelfde polyfenolen hebben juist een gunstig effect op het tandvlees.