Tijdens haar studie als kunsthistoricus specialiseerde Gerdien Verschoor zich in Charlotte van Pallandt, een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van de 20ste eeuw en schreef al een boek over haar. Een plus, want dat maakt De kop van Oscar Wronski zo geloofwaardig. Hoofdpersoon Odessa van Heek is dan ook duidelijk gemodelleerd naar deze beroemde beeldhouwster.
Allesoverheersende liefde bron voor inspiratie
Odessa van Heek ontvlucht haar adellijke milieu om in Parijs carrière te maken als beeldhouwster. In het atelier van Paul Dupré ontmoet ze de Poolse schilder Oskar Wronski. De liefde gaat diep en is allesoverheersend. Dan rukt de oorlog de geliefden uit elkaar, maar Odessa kan haar grote liefde niet vergeten. Als ze afscheid neemt van haar leermeester Paul Dupré, zegt deze: je gaat een creatieve daad verrichten. Je gaat van je verleden je toekomst maken. En dat doet ze. Al was de fysieke liefde tussen haar en Oskar maar van korte duur, hij heeft Odessa genoeg inspiratie gegeven voor de rest van haar leven. Als ze na vele jaren nog geen afscheid van hem kan nemen, blijft er maar één mogelijkheid over: hem tot haar muze maken. Als inmiddels beroemd kunstenares herschept ze vanaf dat moment in iedere kop die ze uithakt een fragment van Oskars gezicht.
Een intense leeservaring en onvergetelijk liefdesverhaal
Het onderwerp van De kop van Oskar Wronski – de beantwoorde en toch onbereikbare liefde – schittert net zo groots en tragisch als de wijze waarop Verschoor haar voorzichtig met woorden tastbaar en invoelbaar maakt: waar iets heel groots klein in kan blijven. Dit boek is een intense leeservaring en een onvergetelijk liefdesverhaal.
De kop van Oscar Wronski – Gerdien Verschoor
Atlas Contact, €18,95