Een stad die bestaat uit 236 eilanden, waar meer restaurantjes dan inwoners lijken te zijn, waar het aantal wolkenkrabbers Manhattan overtreft… Daar heb je een reisleider als Agnes Tam nodig!
Beweging in Victoria Park:
“Dagelijks komen tot wel tweehonderd mensen bij elkaar in Victoria Park voor een sessie chow gar tong long. Het lijkt misschien wat op tai chi, maar dat is het zeker niet. In het park bewegen we tijdens het ochtendgloren, om 6.25 uur om precies te zijn, alle gewrichten. Van de vingerkootjes tot de schouders. Dat halfuurtje beweging geeft me energie, flexibiliteit en balans. Als ik in mijn andere appartement overnacht, iets buiten de stad, ga ik vaak voor een ochtendwandeling de tweehonderd meter hoge ‘Cloudy Hill’ op. Vanaf de top heb ik dan uitzicht op de eilanden van Tai Po. Dát noem ik ontwaken!
Dimsum met een Michelinster:
Een typisch ontbijt bestaat hier uit verschillende soorten dimsum (5): gestoomde deegballetjes gevuld met vlees of groenten. Het is heel wat werk om ze zelf te maken en te stomen, daarom kun je ze overal afhalen. Het lekkerst zijn ze natuurlijk in een restaurant, rechtstreeks vanuit een stoommandje. ’s Zondags ga ik er soms met familie heen. We nemen tijdschriften en een krantje mee, soms praten we amper. Gewoon met elkaar zijn en lekker eten, dat is heel belangrijk voor ons.
Een chef die in de bekendste hotels gewerkt heeft vond het wel genoeg en startte zijn eigen restaurantje, Tim Ho Wan in Sham Shui Po met maar 29 stoelen. Hij maakt er, voor een habbekrats, de lekkerste dimsum, en heeft er zelfs een Michelinster voor gekregen. Het is zo populair dat ik vorige week anderhalf uur in de rij stond voor dimsum met kaviaar, tofoe en paddenstoel (1 euro). Als ik niet in de rij wil staan, ga
ik naar Cuisine Cuisine in het International Finance Centre. De sfeer is er ingetogen en ik ben dol op de paarsgekleurde plakrijst met bosbessen en chocolade.”
Compenseren met een toetje:
“Westerse vrienden neem ik graag mee naar Indochina, een restaurant waar niet alleen Kantonees, maar ook Thais, Indonesisch en Maleisisch eten op de kaart staat.
Als we pittig eten moeten we dat compenseren met een gezond toetje. We geloven dat suikerrietsap de pepers neutraliseren. Er zijn cafés waar je kruidensoepen en drankjes als dessert kunt kopen. Ik kan me herinneren dat ik als kind zag hoe ze de stengels suikerriet door de molens haalden. Nu zie je dat amper maar aan Hollywood Road 60 doen ze het nog steeds. Met minuscule tegeltjes aan de muur en een pers in de hoek. Sommige Hongkongers gaan langs de kruidendokters die winkeltjes hebben rondom Central, die hebben wel duizend kruiden op voorraad. De lekkerste eiertaartjes van de stad zijn er vlakbij te koop, bij Tai Cheon Bakery (Lyndhurst Terrace 35, Central). De laatste Britse gouverneur haalde ze hier ook. Soms staat er een rij tot op straat, maar het is het waard. De taartjes zijn nog warm als je ze koopt en eigenlijk moet je ze daarom ook direct opeten.”
Slenteren door Central:
“GoodsOfDesire (Hollywood Road 48) is een winkeltje met ietwat eigenaardige spullen. Zelf vind ik de handtassen bijzonder waarop aaneengeschakelde balkons te zien zijn (4). Het herinnert me aan mijn jeugd, in die chaos ben ik opgegroeid. Of de pluchen tasjes voor je mobiel, in de vorm en met het label van de luciferdoosjes van vroeger.
Als je iets doorloopt, kom je vanzelf bij de Taoïstische Man Motempel. De mensen zijn nogal van het bijgeloof en dat zie je ook hier. Wierookspiralen roken je bijna de tempel weer uit, maar het is allemaal voor het geluk. Onder de rokende spiralen hangen namelijk kaartjes met de wensen. Een grote spiraal brandt wel een maand lang. Voor 10 euro koop je een kleine spiraal en gaat – met een beetje geluk – je wens
in vervulling. De waarzegger ernaast kan allerlei vragen beantwoorden over je toekomst. Zelf geloof ik daar overigens niet zo in. Je moet het namelijk zelf doen in het leven en niet opgeven omdat een waarzegger je vertelt dat het bij voorbaat al niet gaat lukken.”
Chinese krachten:
“Terug in de hoofdstraat, waar oude trams doorheen glijden, zie je winkeltjes met eigenaardige waren als gedroogde hagedissen op stok en schildpadschilden. Chinese vrouwen zijn dol op zeeoren, zeekomkommers en zwemblazen. Ze zouden goed zijn voor je huid en gezondheid. Vooral tegen het Chinese Nieuwjaar is het hier druk en leuk om rond te lopen. Een kati (617 gram) zeeoren uit Japan kan wel 4000 euro kosten, het is een lekkernij.
Vlak bij Central staan een aantal bijzondere gebouwen. Vrienden van me die architect zijn, gaan hier vaak heen om de gebouwen te bekijken. Wat ik er mooi aan vind, is het contrast tussen bijvoorbeeld het voormalige Franse Missionaris gebouw en het hoofdkantoor van de bank HSBC. Daarvan is de benedenetage opengelaten, ongekend in dit deel van de stad waar de grond onbetaalbaar is. Maar volgens de legende leeft er op Hongkongeiland een draak. Die draak zorgt voor voorspoed in de handel, mits hij niet belemmerd wordt. Zo kan hij vrij naar de zee gaan om water te drinken.”
Levenskracht-boost:
“Na een drukke dag neem ik graag een Chinese massage. Voor een lichaamsmassage ga ik naar de spa van hotel The Peninsula, aan de overkant van het water. Van massageolie hou ik niet, dus ik kies voor een therapie waarbij de drukpunten gestimuleerd worden. Na de behandeling kom je in een ruimte met donkere kristallen en sauna’s waar je qi, je levenskracht, gereguleerd wordt. Uitrusten kan in een ligstoel met uitzicht op de wolkenkrabbers van Hongkong. Vooral rond de schemering is het uitzicht fenomenaal!
Naast The Peninsula ligt het Hong Kong Museum of History. Als er één museum is dat je moet bezoeken, dan is dit het! Het laat op een leuke manier zien hoe de stad zich ontwikkelde van vissersdorp, via kruidenwinkels, tot een miljoenenstad.”
Weg van de stad:
“Als je de stad even uit wilt, kun je naar de haven van ToLo gaan. Voor een euro huur je er een fiets om mee langs de kust te rijden. Een fietspad voert je langs de haven, bergen en een relatief oud dorp. In Hongkong kun je overigens als vrouw gerust alleen een stuk gaan fietsen of een berg beklimmen. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld.
Ook ga ik graag naar Lantau, een eiland iets verder van de stad. Dan pak ik de metro naar Tung Chung en wandel ik langs de kust tot aan het visserdorp Tai-O (7). De huizen staan er op palen in het water en de mensen drogen er hun vis. Die wordt er zout door en dat is een echte delicatesse. Als je er rondloopt, zie je hoe de mensen leven, hoe ze koken, eten en genieten. Bij goed weer kun je voor 2 euro een vissersbootje huren. De schipper neemt je dan mee het water op, waar je soms roze dolfijnen ziet. Afgelopen maand had ik geluk en zag ik er twee. Wie verwacht zoiets nu in deze metropool!”
3x markt shoppen
Had u bij vertrek nog geen winkelkoorts, dan krijgt u dat vanzelf: Hongkong heeft ongeveer 450 winkelcentra en warenhuizen. Onder de grond, in torenflats en op de bergen. Toch gaan veel Hongkongers naar markten als deze:
■ Gold Fish Market (Mong Kok). De goudvismarkt (2) waar aquariumvissen in boterhamzakjes op straat hangen.
■ Graham Street Wet Market (Central). Een versmarkt met (ongekoelde) vissen, vlees en groente.
■ Bird Garden (Mong Kok). De vogeltjesmarkt in het drukste stadsdeel ter wereld.
Cocktails met uitzicht:
Hét handelsmerk van de stad is de skyline (3)met de lampjes, boten en wolkenkrabbers. Vanuit deze bars heeft u het beste uitzicht:
■ Ozone Vanaf ’s werelds hoogste bar kijk je letterlijk neer op de stad. (6)
■ M Bar Niet-alledaagse cocktails, zoals de huisgemaakte boterrum met nootmuskaat en kaneel, op 25 hoog met uitzicht op water en lampjes.
■ Aqua Luna Al dobberend en nippend op een zeilschip door Victoria Harbour (1).
Naar hongkong?
Cathay Pacific vliegt dagelijks vanaf Amsterdam naar Hongkong, vanaf € 685 voor
een retour, en is daarmee de goedkoopste manier om er rechtstreeks naartoe te vliegen. www.cathaypacific.com
Voorpret:
Meer leuke adressen en tips vindt u in het boekje 100% Hongkong van Mo’Media. Kijk voor tips ook eens op de Nederlandstalige site www.discoverhongkong.com of op www.openrice.co.hk.
Uit Zin 111, maart 2014 tekst & beeld door Daan Vermeer