In deze veeleisende maatschappij komt perfectionisme bij heel wat mensen voor. Het zorgt voor stress en maakt onzeker. Zonde, vindt ook Marjon Bohré-den Harder. In haar nieuwste boek De Perfectieparadox schrijft ze over het onhaalbare ideaal dat perfectionisme is. En hoe je er mee omgaat.
Uit je comfortzone
Als je alles perfect wilt doen, word je steeds voorzichtiger. Door die angst probeer je falen te vermijden. Ga eens bewust een nieuwe uitdaging aan en stap uit die comfortzone. Je zult merken dat het niet erg is als je iets doet waar je niet direct goed in bent.
Vraag om feedback
Perfectionisten maken zich vaak druk om de mening van anderen. De enige manier om erachter te komen hoe andere mensen precies over je denken, is het aan ze te vragen. Vraag daarom regelmatig feedback aan je omgeving. Vraag wat mensen waarderen en wat je verder kunt ontwikkelen. Jouw onzekerheid blijkt vaak onterecht!
Focus op het proces
Een kenmerk van een perfectionist is dat het einddoel perfect moet worden. Doordat er zo’n druk op dat einddoel staat wordt het proces vaak vergeten. We kennen allemaal de uitspraak: het gaat niet om het doel maar om de reis. Het hele proces, dat is waar het om gaat.
Leer van je fouten
Dat dingen niet gaan zoals verwacht, betekent niet dat het einddoel daardoor wordt beïnvloed. Sterker nog: eigenlijk kun je maar beter heel veel fouten maken. Want door erachter te komen hoe iets níet moet, is net zo belangrijk als weten hoe iets wél moet. Experimenteer en leer!
Tijdslot
Iets perfectioneren kost veel tijd. Als je bijvoorbeeld iets met regelmaat doet en je bent de meeste tijd kwijt met het perfectioneren van iets, zet dan een timer. Zodra de timer is afgegaan, heb je er genoeg tijd in gestoken. En dat is meer dan voldoende.
Checklist
Het streven naar perfectionisme is te vergelijken met een reis zonder doel. Het geeft nooit goede energie om altijd maar te blijven werken aan iets. Om dit patroon te doorbreken, helpt het maken van een checklist. Maak deze voordat je begint aan het werk wat je moet doen. En afgevinkt is afgevinkt: klaar dus.
Een nieuwe betekenis
Geef een nieuwe betekenis aan de definitie van perfect. Is het eindresultaat volgens jou niet ‘perfect’? Kies er dan voor om andere factoren mee te laten wegen. Op deze manier bereik je relatieve perfectie. Het resultaat is bijvoorbeeld ‘optimaal’ gezien de hoeveelheid tijd en energie die het heeft gekost.
Meer tips staan in Zin 9. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Tekst: Linde Verhulst