De wereld redden in je eentje wordt misschien lastig. Maar je kan gelukkig wél een steentje bijdragen. In het boek Hoe je thuis de wereld kunt redden laat milieuwetenschapper Tara Shine zien wat je kan doen.
Een plasticvrije badkamer
De badkamer is een plek waar veel plastic afval wordt geproduceerd. Een leuke uitdaging is om te beginnen met het gebruiken van plasticvrije producten. Zo bestaan er herbruikbare wattenschijfjes- en staafjes. Ook kun je gebruikmaken van shampoobars: blokken zeep waarmee je je haar wast.
Composteer
Op een milieuvriendelijke manier een gezonde voedingsbodem voor jouw planten creëren, doe je door keuken- en tuinafval te verzamelen. Bij gebrek aan ruimte in de tuin is een compostbak een goed alternatief. Met de zelfgecreëerde kunstmest hoeven je vingers plots een stuk minder groen te zijn.
Haak een tas
Het klassieke nettasje. Ken je die nog? Het tasje is al een paar jaar terug van weggeweest en dat scheelt een boel plastic tasjes. Ze zijn te koop voor een paar euro maar nóg voordeliger en leuker is om het tasje zelf te haken. Online vind je verschillende en hele gemakkelijke haakpatronen voor het nettasje. Ook leuk om cadeau te doen!
Jouw kledingkast
Kledingproductie is ontzettend slecht voor het milieu. Je kan je steentje bijdragen door kleding te verkopen of te doneren. Daarnaast kan kapotte kleding een tweede leven krijgen door het als poetsdoek te gebruiken. Toe aan iets nieuws? Koop zoveel mogelijk tweedehands, bijvoorbeeld vintage of neem een kijkje op United Wardrobe. Dat scheelt ook weer in je portemonnee.
Koffie & thee
Veel koffiecups zijn gemaakt van plastic. Maar wist je dat een theezakje daar ook vaak van is gemaakt? Gelukkig zijn er duurzame alternatieven. Zo drinken al veel mensen thee gemaakt met losse thee in een theefilter. Ben je meer een koffiedrinker? Dan zijn biologisch afbreekbare koffiecups of herbruikbare koffiecups gemakkelijk te bestellen.
Gas & stroom
Opletten op het verbruik van gas en stroom is niet alleen gunstig voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Kies bijvoorbeeld voor ledverlichting en doe verlichting uit waar het niet nodig is. Datzelfde geldt voor apparaten. Zet deze écht uit en niet op stand-by. Wees ook bewust van stekkers die onnodig in het stopcontact zitten.
De was 2.0
Kleding die niet meer fris ruikt kan ook even buiten worden gelucht. Draai daarnaast ook alleen een was als de trommel vol zit. Wanneer je per se die ene blouse aan wil, bestaat de handwas gelukkig ook nog. Als laatste is een droger uitstekend te vervangen door een wasrek. Een droger, dat is pas écht onnodige energieverspilling.
Meer tips lezen? In de gids Hoe je thuis de wereld kunt redden laat milieuwetenschapper Tara Shine zien wat je thuis kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. Ze geeft zo’n 100 alledaagse en makkelijke voorbeelden. (Kosmos,€ 22,50 )