Rondzwevende verkoudheidsvirusjes weten we beter te weerstaan als we ons omringen met mensen bij wie we ons prettig voelen. Toch hebben de meeste vriendschappen niet het eeuwige leven.
Geborgenheid
Vroeger gold: hoe ouder je bent, hoe minder vriendschappen je overhoudt. Maar daar lijkt wat in te veranderen. Emeritus hoogleraar Dorly Deeg stelt na 25 jaar onderzoek vast dat wij meer vrienden hebben dan onze ouders*. Zij vindt dat zeker positief. In de Volkskrant zegt ze: “Het is belangrijk om vriendschappen te onderhouden, omdat vrienden je niet alleen actief houden, maar ook een gevoel van geborgenheid geven.”
Er is altijd de vraag onder wetenschappers hoeveel vrienden je nou echt hebt. Dat zijn er in Nederland gemiddeld drieënhalf. Bijna de helft daarvan woont binnen een straal van drie kilometer. (Rick Berends op Sg.uu.nl).
30% nog intact
Veel vriendschappen hebben niet het eeuwige leven. Socioloog Gerald Mollenhorst ontdekte dat mensen in het algemeen een stabiel sociaal netwerk hebben, maar dat er binnen dat netwerk door de jaren heen wel het een en ander verandert. Uit zijn onderzoek onder 1007 mensen dat na zeven jaar herhaald werd, bleek dat 30% van de vriendschappen zeven jaar later nog intact was. Ook vond Mollenhorst dat vriendschappen meer door toeval en nabijheid ontstaan dan door persoonlijke voorkeuren. Veel vriendschappen gingen over omdat mensen niet meer letterlijk of figuurlijk bij elkaar in de buurt waren, door een verhuizing, andere baan of school.
Het belang van vriendschap voor onze gezondheid
Vriendschap als wapen tegen stress, eenzaamheid, verhoogde bloeddruk of dementie: de onderzoeken waaruit blijkt dat we gezonder worden van het hebben van vrienden zijn legio. Zo eten we gezonder als onze vrienden dat ook doen, houden we ons langer aan een fitnessregime als we met vrienden naar de sportschool gaan en zeggen mensen die de Alcoholics Anonymous bezoeken dat de vriendschappen die ze daar maken hen helpen nuchter te blijven. Zelfs rondzwevende verkoudheidsvirusjes weten we beter te weerstaan als we ons regelmatig omringen met mensen bij wie we ons prettig voelen.
En worden we desondanks toch ziek, dan helpen vrienden ons sneller te genezen. Met praktische hulp, door boodschappen te doen of te koken, maar ook emotioneel. Ze luisteren naar ons en geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan.
Stoom afblazen
Hoe ouder mensen worden, hoe belangrijker vriendschappen zijn voor hun geluksgevoel én gezondheid. Het hebben van een aantal goede vrienden is zelfs meer van invloed op hun gezondheid dan de aanwezigheid van bloedverwanten.
Vriendschappen zijn goed voor een huwelijk. Dit geldt zeker voor vrouwen. Bij vriendinnen kunnen ze even stoom afblazen en gesprekken voeren die ze met hun man niet hebben. Inn stresssituaties zoeken vrouwen eerder vriend(inn)en op dan mannen.
* (Gewonnen jaren – Heldere inzichten over hoe wij ouder worden, 2019 uitgeverij Ambo Anthos).
Wat maakt een echte vriend(-in)?
Hij of zij:
• heeft het beste met je voor;
• bewaart je geheimen;
• brengt graag tijd met je door;
• is kritisch, maar niet té;
• is vergevingsgezind;
• geeft steun in bange dagen;
• zal nooit van je vragen om je vriendschap boven je principes te stellen;
• mist je als je er niet bent.
Stapsgewijs vrienden maken
Maar hoe doe je dat eigenlijk vrienden maken?
1 . Leer eerst jezelf kennen. Keer je afgelopen vijftig jaar binnenstebuiten. Wie ben je eigenlijk? Hoe ging je om met situaties? Zijn er onverwerkte trauma’s? Zorg je wel goed voor jezelf? Mochten de antwoorden onbevredigend zijn, begin dan te werken aan problemen die je makkelijk kan oplossen.
2. Zorg dat je fysiek en mentaal fit bent. Vrienden maken is lastig als je slecht in je vel zit. Probeer, als je dat al niet deed, licht te sporten of aan yoga te doen om jezelf lekker te voelen. En werk ook aan je gemoed: schrijf elke dag één ding op waar je dankbaar voor bent
3. Jaag passies na, niet mensen. Haal dus eerst weer omhoog wat je passies, hobby’s en interesses zijn, en/of waar je heel enthousiast van wordt. Bij de uitoefening van die passies en hobby’s kom je vaak vanzelf leuke contacten tegen.
4. Nodig mensen uit in jouw leven. Als je zover bent: zet de deur open! Wees proactief en wacht niet op die ander (want die wacht op jou). Organiseer bijvoorbeeld een filmavond, wandeltrip, etentje of museumbezoek.
Tekst Karin Kroonstuiver en Marjolein van Rest Fotografie: Cathy Yeulet
Lees in Zin 3 meer over dit onderwerp. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.