Lia kan haar kleinkinderen niet zo verwennen zoals hun andere oma. Ze vraagt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) om advies.
Dure cadeaus
Sinds een paar jaar ben ik de trotse oma van een kleinzoon (3) en kleindochter (5). Heerlijk om af en toe, als ze jarig zijn, de speelgoedwinkel weer eens in te mogen duiken voor een aardigheidje. Ik heb niet veel geld te besteden. Toch lukt het me altijd met een beetje creativiteit iets leuks voor weinig te vinden. Maar: de kinderen hebben nog een oma. Die leidt een luxer leven en kan zich veel permitteren. Dat laat ze dan ook goed blijken: ze geeft de kinderen niet alleen met verjaardagen maar bij elk bezoekje een cadeau, en steevast buitensporig groot en kostbaar. Een feest voor die kleintjes natuurlijk. Maar kom ik na deze oma met mijn aardigheidjes op een verjaardag aanzetten, dan hebben de kinderen daar bijna geen oog voor. Dat maakt me verdrietig. Hoe kan ik hier mee omgaan?
Lia (1953)
Beste Lia,
Het lijkt me dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor de ouders van je kleinkinderen. Je zoon of dochter en zijn of haar partner zullen eens moeten gaan praten met je collega-oma. Het kan natuurlijk dat ze het in haar enthousiasme niet echt in de gaten heeft. Misschien heeft ze nog andere kleinkinderen waar dit probleem niet speelt en wil ze die allemaal gelijk behandelen. Dat zou nog een vrij gunstig scenario zijn ten opzichte van een scenario waarin ze bezig is om er met jou een wedstrijdje van te maken wie de leukste oma is. Hoe dan ook, het is heel normaal dat er in families afspraken worden gemaakt over richtbedragen bij verjaardagen en feestdagen. Als het goed is, willen de ouders ook niet dat hun kinderen overspoeld worden met cadeaus. En als het nog wat minder moet, vanwege jouw financiële situatie, moet er toch een creatieve oplossing mogelijk zijn. De andere oma kan haar geld ook kwijt in een studiefondsje voor de kleinkinderen of ze kan het geld doneren zodat het lijkt dat de cadeaus van de ouders komen. Bespreek het dus met de ouders, er is vast wel iets te verzinnen. Ik zou er overigens niet mee zitten als het niet helemaal precies gelijk wordt getrokken. Jonge kinderen zitten niet altijd op de duurste cadeaus te wachten en als ze iets ouder worden kunnen ze het algauw in perspectief plaatsen.
Wat vind jij?
Is dit probleem herkenbaar? Wat doe jij meestal? Of hoe zou jij deze situatie aanpakken? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen lees je in de nieuwe Zin. Nu in de winkel of hier te bestellen.